Güney Chevron’un “Afrodit” gaz alanı inkişaf planını reddetti

Kıbrıslı Rum Enerji Bakanı George Papanastasiou, Afrodit gaz alanını işleten Chevron konsorsiyumunun sunduğu güncellenmiş planı teknik uyum endişeleri nedeniyle geri çevirdi. Bakan, Kıbrıs’ın 2019 üretim paylaşımı sözleşmesine bağlılık vurgusu yaptı.

Kıbrıslı Rum Enerji Bakanı George Papanastasiou, yaklaşık 4,5 trilyon küp ayak doğal gaz bulunan Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki “Afrodit” gaz alanını işleten ABD Chevron yönetimindeki konsorsiyumun sunduğu güncellenmiş inkişaf planını reddettiğini açıkladı.

Bloomberg News’e konuşan Papanastasiou, ilgili tarafların şimdi planın neden reddedildiğini değerlendirmeden 30 günlük bir dönem içerisinde bir anlaşmaya varmak için görüşme sürecine girdiklerini ifade etti.

Chevron’un, Shell Plc ve İsrail’in Newmed Energy LP şirketiyle birlikte, Afrodit deniz petrol sahasında sondaj hakkı bulunuyor.

Newmed Energy mayıs ayında, Afrodit rezervindeki tarafların Kıbrıs hükûmetine onay için deniz tabanından bir boru hattı yoluyla Mısır’da bulunan bir işleme merkezine bağlanmayı öngören Afrodit rezervini güncelleyen bir planı sunduklarını duyurmuştu.

Bloomberg, Chevron’a göre güncellenmiş planın inkişaf maliyetlerini azaltacağını ve üretimin başlamasını sağlayacağını bildirmişti.

MEES’e konuşan Papanastasiou, kararlarının tepkilerden etkilenme veya Chevron’la ortaklarına yönelik bir taktik olmadığını, tereddütlerinin ana nedeninin FDP için teknik uyum olduğunu, bu değişikliklerin, Afrodit projesi için Kıbrıs’ın durduğu noktadan potansiyel uzun vadeli risklerle kendilerinin endişelerini göz ardı ederek önemli ölçüde Chevron’un yararına olacağını ifade etti.

MEES’e göre, ana ayarlamalar azalan üretim kuyularıyla, ayrıca Lefkoşa’nın daha düşük gelirle sonuçlanacak gelişim planının sermaye harcamasının önemli ölçüde azaltacak bir planlı Yüzer Üretim Birimi’nin iptal edilmesiyle ilgili oluyor.

Enerji Bakanı George Papanastasiou, Kıbrıs’ın çıkarlarını korumak anlamında Chevron’un maliyet kesintisi azaltmasına malî güçlerinin yetmediğini, görüşlerinin değişmediğini, taahhütlerinin 2019 üretim paylaşımı sözleşmesinde bulunduğunu vurguladı.

Papanastasiou, “Afrodit konsorsiyumunun bu anlaşmayı onurlandırmasını bekliyoruz. Herhangi bir sapma bizimle iş birliği halinde olan FDP’nin varlığını artıracaktır” şeklinde konuştu.

KHA

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi