CTP’den eğitim sistemi eleştirisi: Bilimsel ve çağdaş eğitime geçiş çağrısı

CTP, iktidara gelir gelmez bu alanda yetkinliği bulunan yerli akademisyenler, uzmanlar ve öğretmenlerle birlikte bilimselliği esas alan bir anlayışla hazırlanan eğitim araçlarını bütün olarak sisteme entegre edeceğini taahhüt etti.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), eğitim sistemine dair endişelerini dile getirdi. Parti, mevcut UBP-DP-YDP hükümetini, eğitimde yaşanan sorunlara çözüm üretmeme ve çocukların güvenli alanlarda eğitim almasını sağlama konusunda hiçbir çaba göstermeme ile eleştirdi.

CTP’nin açıklamasında, eğitimin toplumlar için en önemli kamusal faaliyetlerden biri olduğu ve Kıbrıs Türk kültürünün gelecek nesillere aktarılmasının ve toplumun çağdaş değerlerle buluşturulmasının eğitim sisteminin asli görevi olduğu vurgulandı. Ancak mevcut hükümetin bu görevi yerine getirmediği iddia edildi.

Parti, daha önce Kıbrıslı Türk akademisyenler, uzmanlar ve öğretmenler tarafından bilimsel ve çağdaş kriterler çerçevesinde hazırlanmış ve Kıbrıs kültürü ile donatılmış ders kitaplarının çöpe atıldığını belirtti. Bunun yerine, Türkiye’den getirilen kitapların kullanıldığına dikkat çekildi.

BİLİMSELLİKTEN UZAK KİTAPLAR SİSTEME ENTEGRE EDİLDİ
CTP, 2022 TC – KKTC İktisadi ve Mali İş Birliği Protokolü’nde yer alan öğretim programları ve ders içeriklerinin güncelleneceği maddesine dayanarak, hazırlanan ders kitaplarının içeriklerinin değiştirildiğini ve sisteme entegre edildiğini ifade etti. Bu durumun, yerel akademisyenler, uzmanlar ve öğretmenlerin emeğini hiçe saydığını ve bilimsellikten uzak olduğunu belirtti.

CTP, eğitimdeki yanlış adımlara karşı her türlü tepkiyi göstermekte kararlı olduğunu ifade etti. Çağdaş ve demokratik bir eğitim sistemine ulaşmayı hedeflediğini belirten parti, bu hedef doğrultusunda eğitimle ilgili tüm örgütlerle, sendikalarla ve toplumun en geniş kesimleriyle birlikte hareket etmeyi taahhüt etti.

Eğitim politikalarının günübirlik politikalar olmaması, siyasi istismardan arındırılmış olması ve çağdaş, demokratik ve laik değerleri içermesi gerektiğini belirtti. Parti, eğitim sistemi içerisindeki programların akılcı, mantıklı ve bilimi esas alan programlar olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

CTP’nin açıklamasında, eğitim sisteminin tüm alanlarında ve disiplinlerinde uygulanacak her türlü uygulamanın, eğitim bilimi ilkeleri bağlamında olması gerektiği de belirtildi. Bu ilkeler dışında atılacak her türlü adımın, toplumsal yapıya zarar verdiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi.

CTP, iktidara gelir gelmez bu alanda yetkinliği bulunan yerli akademisyenler, uzmanlar ve öğretmenlerle birlikte bilimselliği esas alan bir anlayışla hazırlanan eğitim araçlarını bütün olarak sisteme entegre edeceğini de taahhüt etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi