ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher: “Rusların kuzeyden ev satın alması gündemimizde”

ABD'nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher, "Rusların Kuzey'de mülk satın alması sorunu bizi büyük ölçüde ilgilendiriyor ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki görüşmenin bir parçası. Bu soruya bütünüyle ada yaklaşımıyla yaklaşıyoruz ve bunun nasıl olduğunu düşünüyoruz. Paranın izini sürüyoruz, takip ediyoruz ve yaptırım kaçakçılığına karşı yasa dışı finansmanla mücadele etmeye çalışıyoruz” dedi.

Bugün Kıbrıs

ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher, güneydeki gerçekleşen 21. Dünya Kıbrıs Diasporası Konferansı kapsamında yabancı büyükelçilerle yapılan Yuvarlak Masa toplantısında yaptığı konuşmada, Kıbrıs ile ABD arasındaki ikili ilişkilerde son yıllarda kaydedilen önemli ilerlemelere değindi. Büyükelçi, Kıbrıs Diasporasının bu yöndeki çabalarını övdü ve 2018’deki durumu bugünkü durumla karşılaştırarak devam etti.

Fisher, 2018 yılında bir devlet ortaklığı programının bulunmadığını, ancak 2023 yılına kadar her iki ülkenin de New Jersey ve Kıbrıs ulusal muhafızları arasında New Jersey eyaleti ortaklık programını başlattığını belirtti. New Jersey’den on iki ulusal muhafız eğitmeninin yerel polis ve ulusal muhafız memurlarına eğitim vermesiyle mevcut işbirliğinin altını çizdi.

Büyükelçi ayrıca Amerikan vatandaşlarının bölgeden tahliyesine yönelik ortak hazırlıkların altını çizdi ve Kıbrıs’ı bu tür çabalar için güvenilir bir ortak olarak övdü. Askeri eğitimde ilerlemelere dikkat çeken Büyükelçi, 2023’te Kıbrıs’tan 26 personelin eğitimi tamamladığını, yıl sonuna kadar ise 37 personelin daha bitireceğini kaydetti. Ayrıca yıl sonuna kadar George C. Marshall Merkezi’nden 40 mezun bekleniyordu.

Fisher, Nisan 2022’de Kıbrıs’ta resmi olarak açılan ve bölgedeki 25 ülkeden 1500’ün üzerinde katılımcıya eğitim veren CYCLOP eğitim merkezinden bahsetti. Bu merkeziz, ABD’nin ulusötesi tehditlerle mücadele etme çabalarının bir göstergesi olduğunu belirtti.

KIBRIS İLE ABD ARASINDA ASKERİ MALLARIN DOĞRUDAN TİCARİ SATIŞINA BAŞLANACAK
Yaptırımlar ve yasadışı finansmanla ilgili olarak Büyükelçi, ABD ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki kolluk kuvveti işbirliğinde, Ukrayna’yı destekleme ve Rusya’ya karşı koyma çabaları açısından inanılmaz derecede anlamlı olan inanılmaz bir büyüme olduğunu söyledi.

Kendisi aynı zamanda Kıbrıs ile ABD arasında askeri malların doğrudan ticari satışına başlanacağına da değindi.

Ekonomik istatistikler sunan Fisher, ABD’nin Kıbrıs’a ihracatının 2017’de 420 milyon dolardan 2022’de 1,2 milyar dolara çıktığını belirtti. Benzer şekilde Kıbrıs’ın ABD’ye ihracatı da 2017’de 621 milyon dolardan bugün 2,16 milyar dolara yükseldi. ABD’nin Kıbrıs’a doğrudan yatırımları 2017’de 4,3 milyar dolardan 2022’de 10,4 milyar dolara yükseldi.

Ayrıca sanat eserlerini ve antikaları geri getiren kültürel miras anlaşmalarına, vize muafiyet programına ilişkin çalışmalara ve iki ülke arasındaki güvenlik sorunlarının çözülmesine yönelik çalışmalara değindi.

KIBRIS’IN KUZEYİNDE RUSLARDAN GELEN KARA PARA
Kıbrıs’ın kuzeyinde Ruslardan gelen kara para aklama ve Türkiye’ye yönelik herhangi bir yaptırımın bulunmaması hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Büyükelçi, Cumhurbaşkanı Hristodulides ve ekibinin Ukrayna’yı destekleme ve Rusya’ya karşı koyma yönündeki yönelimini övdü ve bunun çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Maliye Bakanlıkları ve Merkez Bankalarından insanları bir araya getirerek bu savaşın devam etmesine neden olan yakıtın kesilmesi için birlikte başka neler yapabileceklerini konuştuklarını sözlerine ekledi. Kıbrıs’ın bunda “inanılmaz derecede önemli bir rol” oynadığını da sözlerine ekledi.

Büyükelçi, “Rusların Kuzey’de mülk satın alması sorunu bizi büyük ölçüde ilgilendiriyor ve hükümetlerimiz arasındaki görüşmenin bir parçası” dedi.

“Bu soruya bütünüyle ada yaklaşımıyla yaklaşıyoruz ve bunun nasıl olduğunu düşünüyoruz. Paranın izini sürüyoruz, takip ediyoruz ve yaptırım kaçakçılığına karşı yasa dışı finansmanla mücadele etmeye çalışıyoruz” dedi.

BM GÜVENLİK KONSEYİNİN KIBRIS KARARLARINI HATIRLATTI
Başka bir soruya yanıt veren ABD Büyükelçisi, insanlar arası düzeyde güven oluşturmanın yollarını aramaya devam edeceklerini, aynı zamanda diplomatik düzeyde ve New York’ta Kıbrıs’ta müzakereleri yeniden başlatma ve ilerleme çabalarını desteklemeye çalışacaklarını yineledi .

Uluslararası toplumun Ukrayna ve Kıbrıs’taki farklı standartlarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Fisher, iki durumda paralelliklerin yanı sıra paralel olmayan şeylerin de bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta, bir anlaşmaya varmak için Güvenlik Konseyi’nin taraflara on yıllardır süren katkısı ve desteği olduğunu ve ABD’nin de buna kararlı olduğunu ifade etti.

Türkiye konusunda ise Türkiye’nin Batı’da sağlam bir şekilde yerleşmesi ve farklı bir şeye izin vermemesinin önemli olduğunu ve kendi çıkarlarına olduğunu söyledi.

Zorluğun, Türkiye’nin ittifakların güçlü bir üyesi olabilmesini ve Avrupa güvenliğine yönelik zorlukların çözümüne katkıda bulunabilmesini sağlamak için nasıl çalışılması gerektiği olduğunu ekledi.

“Bu kolay değil, bu uzun yıllardır süren bir zorluk, ancak hükümetim kesinlikle buna kararlıdır ve bu çaba devam etmektedir” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi