KTÖS adını koydu: Güncelleme değil, doğrudan kültürel müdahale

"Eğitim Bakanlığı yazda pedagojik açıdan yeterli olmayan kişilere camilerde eğitim onayı vererek, kitapların içerisine dini semboller yerleştirerek, kendi öğretmenine, akademisyenine güvenmeyerek ve hatta hakaret ederek nereden talimat aldığını açıkça göstermektedir. Toplumun kültürüne, dokusuna, inanç özgürlüğüne, demokratik yapısına müdahale edilmesine çanak tutmaktadırlar."

Bugün Kıbrıs

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, 2023-2024 eğitim yılında okul kitaplarının gizli bir şekilde güncellendiğini ve bu güncellemelerin çeşitli pedagojik sorunlar taşıdığını belirtti. Maviş, kitapların çeşitli din, dil, ırk, etnik köken, kültürel farklılıklar ve cinsel yönelim ayrımı yapmadan kapsayıcı olması gerektiğini savunan sendikanın bu güncellemelerden rahatsız olduğunu ifade etti.

Maviş, kitapların güncellenmiş olduğunu, içerik analizi sonucunda bu kitapların sadece belirli bir dini öne çıkardığını, ve bu durumun çeşitliliği önemsizleştirdiğini belirtti. Maviş’e göre, bu değişiklikler, insan hakları ilkeleri ve çeşitliliği desteklemek yerine belirli bir kültür ve görüşü dayatıyor.

SORUN NE KADININ KIYAFETİ NE DE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ
Maviş, verilen tepkinin sadece tek bir görsel ya da konuya bağlanamayacağını, sorunun kadın kıyafeti veya inanç özgürlüğü olmadığını vurguladı. Din ve inanç özgürlüğünün bu topraklarda ve toplumda bir sorun olmadığını, Kıbrıslı Türklerin evrensel değerlere önem veren bir kültürel yapıya sahip olduğunu ve dinini seküler bir şekilde yaşamayı tercih ettiğini dile getirdi.

GERİCİ VE KADINI AŞAĞILAYICI AİLE MODELİ KİTAPLARDAN KALDIRILMALI
Maviş, kitaplardaki aile modellerinin de problematik olduğunu belirtti. Farklı aile yapılarına rağmen (tek ebeveyn aileler, boşanmış aileler, evlat edinilmiş çocuklar vb.), kitaplarda geniş aile modeli öne çıkarıldığını ve bu modelin özelliklerinin yüceltildiğini ifade etti. Bu durumun, gerici ve kadını aşağılayıcı aile modelinin kitaplardan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Yeni kitapların pedagojik anlamda da sıkıntılı olduğunu belirten Maviş, kitapların yeniden düzenlenmesinin akademisyenlere danışılmadan ve kitapların yazarlarının haberi olmadan yapıldığını ifade etti. Bu durumun hem etik hem de hukuki açıdan problemli olduğunu belirten Maviş, bu durumun hukuk yoluyla çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

AKADEMİSYENE, EĞİTİMCİYE SAYGI YOK, İNTİHAL VAR
Maviş, Eğitim Bakanlığı’nın pedagojik açıdan yeterli olmayan kişilere eğitim onayı vererek, kitaplara dini semboller ekleyerek ve kendi öğretmenlerine ve akademisyenlerine güvenmeyerek eğitim sisteminin dokusuna müdahale ettiğini belirtti. Bu tür müdahalelerin toplumun kültürüne, inanç özgürlüğüne ve demokratik yapısına zarar verdiğini vurguladı.

Maviş, öğretmenlerin tüm öğrencilere eşit davranan, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, laik ve demokratik bir yaşamın önemli bir parçası olduğunu belirtti. Öğretmenlerin her türlü eşitliği savunduğunu, herhangi bir cinsiyeti yüceltmediğini ve öğrencilerini baskı, kaygı ve endişe altında değil, kendi hakları olduğunu bilerek yetiştirdiğini ifade etti.

Son olarak Maviş, KTÖS olarak, öğretmenlerin ve sendikanın duruşunu ve karakterini unutan Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve bürokratlarına hatırlatma yapacaklarını belirtti. Öğretmenlerin ve sendikanın varlığına minnettar olduklarını vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi