Hindistan’dan tarihi uzay adımı: Chandrayaan-3, Ay’ın güney kutbuna indi

Hindistan Uzay Araştırma Ajansı (ISRO) Başkanı Sreedhara Panicker Somanath, "Hindistan Ay'da" diyerek gelişmeyi dünyaya duyurdu.

Hindistan’ın güney eyaleti Andhra Pradesh’teki ana uzay üssünden 14 Temmuz’da fırlatılan uzay aracının yolculuğu, yine güney kutbunu incelemek için atılan Rus uzay aracının Ay’a çarpıp imha olmasından bu yana daha fazla önem kazandı.

Hindistan’ın Chandrayaan-3 adlı insansız uzay aracı, Ay’ın güney kutbunun yakınlarına başarılı bir şekilde indi. Hindistan böylece Ay’ın güney kutbunun yakınlarına iniş yapan ilk ülke oldu.

ISRO, uzay keşif aracının sorunsuz şekilde Ay’a inişini canlı yayınladı.

Hindistan’ın uzay aracınını yolculuğu, 14 Temmuz’da başladı. Bu yolculuk, Ay’ın pek bilinmeyen güney kutbunun daha iyi araştırılmasına olanak sağlaması açasından önem taşıyor.

Chandrayaan-3, ileride istasyon kurulmasını destekleyebilecek buz kütlelerinin varlığı nedeniyle uzay ajansları ve özel şirketler için özel önem taşıyan Ay’ın güney kutbuna iniş gerçekleştiren ilk uzay aracı oldu.

Hindistan’ın güney eyaleti Andhra Pradesh’teki ana uzay üssünden fırlatılan uzay aracının yolculuğu, yine güney kutbunu incelemek için atılan Rus uzay aracının Ay’a çarpıp imha olmasından bu yana daha fazla önem kazandı.

Rusya’nın Ay’ın güney kutbuna iniş yapma girişiminin başarısız olmasının ardından Hindistan’ın uzay aracı bu ülke için ulusal gurur kaynağı olurken, küresel ilginin adeta odağı haline de geldi.

Hindistan Uzay Araştırma Ajansı’nın (ISRO) Chandrayaan-3 uzay aracının Ay yolculuğuyla ilgili paylaştığı bilgileri sizler için derledik.

HİNT UZAY ARACI AY’DA NE ARAŞTIRACAK?
Chandrayaan-3, Ay’da gelecekte yapılacak araştırmalar, Ay’da olası yaşam için oksijen, yakıt ve su kaynağı olabilecek buzulları güney kutbunda kapsamlı bir şelide incelemeyi hedefliyor.

Başarılı bir iniş yapması halinde Hintli uzay aracının iki hafta boyunca işlevsel kalması ve Ay yüzeyinin mineral bileşimini analiz eden bir spektrometre de dahil olmak üzere bir dizi deney gerçekleştirmesi bekleniyor.

Chandrayaan-3 iniş aracı yaklaşık 2 metre boyunda ve 1.700 kg’ın biraz üzerinde bir ağırlığa sahip.

ABD Ulusal Uzay Ajansı (NASA) yöneticisi Bill Nelson Reuters’e yaptığı açıklamada, NASA’nın Hindistan’ın araştırmalarından elde edeceği verileri “dört gözle beklediğini” belirterek, bu yolculuğun kendileri için de taşıdığı öneme işaret etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi