BM: Taliban’ın Afganistan’daki kadınlara yaptığı “insanlık suçu”

Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Ceza Mahkemesinin Afganistan'daki cinsiyet ayrımcılığının "insanlık suçu" olarak yargılanması gerektiğini bildirdi.

BM Küresel Eğitim Özel Elçisi ve eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown, basın toplantısında, Afganistan’daki kız çocuklarının eğitimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Brown, “Aldığımız hukuki görüş, Afgan kızlarının eğitimden ve Afgan kadınlarının çalışmaktan mahrum bırakılmasının cinsiyet ayrımcılığı olduğunu gösteriyor. Bu ‘insanlık suçu’ olarak kabul edilmeli ve Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmalı.” dedi.

“Taliban yönetiminin yayımladığı 80 bildirinin 54’ünün kadınların ve kız çocuklarının haklarını hedef aldığını” belirten Brown, son dönemlerde buna, kız öğrencilerin üniversite sınavlarına girişlerini ve kamuya açık alanlara ziyaretini kısıtlayan yeni yasaklar eklendiğine dikkati çekti.

Brown, Uluslararası Ceza Mahkemesinin, bu durumu “insanlık suçu” saymasına gerekçe olarak, Kadın İşleri Bakanlığının kabineden çıkartılıp yerine İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığının kurulmasını ve Bağımsız Afgan İnsan Hakları Komisyonunun feshedilmesini gösterdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi