Kıbrıs’taki “Beleşe Deniz Plajlar Halkındır Hareketi”, Yunanistan’ın ardından Türkiye’de de yayılmaya başladı

Kıbrıs'ta sahillerin ve plajların özelleştirilmesine ve halkın denize ulaşamamasına yönelik süren eylemler önce Yunanistan'a ardından Türkiye'ye taştı.

Bugün Kıbrıs

İzmir Çeşme’de sit alanı içindeki Gücücek Koyu’nun halka kapatılmasını yüzlerce kişi geçtiğimiz günlerde “Plajlar halkındır” diyerek protesto etmişti. Yunanistan halkının işletmelere “Havlu Hareketi” eylemleriyle geri adım attırılması Çeşmelilere de örnek oldu. Benzer bir eylemi yarın Çeşme’de yapacak olan bölge halkı, “Havlunu al da gel” çağrısı yaptı.

Evrensel’e konuşan Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, “Kıyılara, plajlara, denize ücretsiz ulaşmak Anayasal hakkımızdır” dedi. Çeşme’deki özel işletme sayının gün geçtikçe arttığını belirten Güler, “Azmak Koyu’nu da ele geçirmeye çalıştılar ve orada 15 gündür eylem yapıyoruz. En son halka 12 Ağustos gününde, ‘Burayı işgal etmiş işletmelere havlunuzu alıp gelin’ çağrısı yaptık” dedi.

Sahillerin halkın olduğuna ve buraya herhangi bir ücret ödemeden girebilme hakkının Anayasal güvenceye alındığına vurgu yapan Güler, “Denize parmaklarımızı sokmak için neredeyse bin lira para verir hale geldik. Bu sebeple ‘Sahiller halkındır’ kavramım önce Çeşme’de, ardından Tüm Türkiye’de yaymak istiyoruz. Anayasa’ya göre plajlar halka aittir, halk ücretsiz kullanabilir, kimse buraları işgal edemez. Bu halkın bir hakkıdır. Ancak tüm bunlara rağmen bu hakkımız gasp edilmeye devam ediyor. Devlet ve yerel yönetimler de buna karşı durmuyor, aksine destekliyor” dedi.

Kıbrıs ve Yunanistan’daki plaj eylemlerini hatırlatan Güler, “Kıbrıs’ta ‘Beleşe Plaj’ isminde bir hareketle 10 yıldır bu eylemler yapılıyor. Havlularını alıp, plaj işgalcilerinin yerlerine girip, yatıyorlar. Nihayetinde bu eylemler Kıbrıs’ta olumlu sonuçlar doğurdu. Hükümet ve belediyeler plaj işgalcilerine yönelik tedbirler aldılar. Şimdi bu eylemler Yunanistan’da da başladı. Biz de burada sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi