MGK bildirisinde ‘Kıbrıs’ yok

Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) dünkü toplantısının ardından yayımlanan bildiride Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konuları yer almadı. 'Mavi Vatan', 'KKTC'nin tanınması', 'iki devletli çözüm' tezleri tekrarlanmadı.

Bugün Kıbrıs

Türkiye Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplandı. 3 saat süren toplantının ardından yayımlanan bildiride, Karadeniz’de gerginliğin tırmanmasının kimsenin menfaatine olmayacağı vurgulanarak, Rusya ve Ukrayna’ya müzakere çağrısı yapıldı, tahıl koridoru anlaşmasına geri dönülmesinin önem arz ettiğinin altı çizildi. Lozan Antlaşması’na da yer verilen bildiride, “Anlaşmanın 100’üncü yıl dönümünde de tarihin Türkiye Cumhuriyeti’ne yüklediği mesuliyetin gereklerinin hassasiyetle yerine getirildiği belirtildi.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından paylaşılan MGK bildirisinde, PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere milli birlik ve beraberlik ile bekaya yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında Kurula bilgi sunuldu.
FETÖ ile mücadelede gelinen son aşamanın değerlendirildiği belirtilen bildiride, Türkiye’nin başta güvenlik ve dış politika alanlarında olmak üzere, stratejik kazanımlarını engellemek maksadıyla kurgulanan ve harekete geçirilen bu ihanet şebekesine hiçbir surette mevcudiyet hakkı tanınmayacağı bir kez daha dile getirildi.

LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
Eşsiz fedakarlıklarla kazanılan Milli Mücadele’nin sonunda imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın 100’üncü yıl dönümünde de tarihin Türkiye Cumhuriyeti’ne yüklediği mesuliyetin gereklerinin hassasiyetle yerine getirildiği ifade edilen bildiride, Türkiye’nin bölgesinde bir asırdır barış ve istikrara temel teşkil eden antlaşma ile kurulan düzenin, milletin menfaatleri doğrultusunda tahkim edilmesine yönelik kararlılık teyit edildi.

Irak ile işbirliğinin her alanda daha da geliştirilmesinin hem ülkelerin hem de bölgenin önemli kazanımlar elde etmesine katkıda bulunacağı belirtilen bildiride, Türkiye’nin terörle mücadele ile güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik çalışmalarının samimiyetle desteklenmesinin, işbirliği zeminini güçlendireceğine işaret edildi.

TAHIL ANLAŞMASINA DÖNÜLMESİNİN ÖNEMİ
Bildiride, toplantıda, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın gidişatı ve müteakip aşamalarda bölgeye yönelik muhtemel etkilerinin etraflıca ele alındığı, Karadeniz’de gerginliğin tırmanmasının kimsenin menfaatine olmayacağı vurgulandı.
Tüm taraflara, gecikmeksizin müzakere masasına oturma ve savaşa son verme çağrısında bulunulan bildiride, tahıl anlaşmasına geri dönülmesinin muhtaç ülkelerdeki muhtemel olumsuzlukları önleyeceği ve gıda istikrarına katkı sağlayacağının altı çizildi.

NİJER’DEKİ DARBE
Toplantıda ayrıca Nijerde’ki darbe de gündeme geldi. Afrika’da meydana gelen ve kıta geneline sirayet edebilecek mahiyetteki son gelişmelerin değerlendirildiği aktarılan bildiride, kıtanın meselelerine en uygun çözümlerin ancak kıtanın sahiplerince bulunabileceğine işaret edildi.

KURAN’A YÖNELİK SALDIRILAR
Bildiride, İslam dinini hedef alarak 2 milyara yakın Müslümanı rencide eden ve Birleşmiş Milletler tarafından da nefret suçu olarak nitelendirilen menfur eylemlerin engellenmesi ve suçluların cezalandırılması hususundaki sorumluluklarını yerine getirmeyen devletler, ifade hürriyeti kisvesiyle ektikleri nefret tohumlarının ortaya çıkarabileceği yıkıcı etkileri idrak ederek bir an önce bu tutumlarını değiştirmeye ve kutsal değerlere yönelik saldırılara karşı birlikte mücadele etmeye davet edildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE DÜZENSİZ GÖÇ
Küresel bir kriz halini almaya başlayan iklim değişikliğinin, düzensiz göçlerden sosyal buhranlara, iç karışıklıklardan devletler arası çatışmalara kadar pek çok sorunu tetikleyebilecek etkileri üzerinde durulduğu belirtilen bildiride, insanlığın bu müşterek meselesine ancak uluslararası toplumun adil ve samimi gayreti ile işbirliğinin çözüm getirebileceği vurgulandı.

FİDAN’A ÜSTÜN HİZMET MADALYASI
Toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, son kez MGK toplantısına katılan, 30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ve MGK Genel Sekreter Yardımcısı Tuğgeneral Alper Eser’e saat ve çini hediye edildi.

Musa Avsever, burada yaptığı konuşmada, askerliğe 1971 yılında başladığını, bu şura ile emekliliğe ayrıldığını belirterek, “Bir subayın gelebileceği en üst seviyeye geldim. Teşekkür ederim.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sırada duygulanan Avsever’e sarılarak “Kendisi duygulandı, biz de duygulandık. Sağ ol” dedi.

Orgeneral Atilla Gülan da TSK’ya 47 sene hizmet verdiğini ifade ederek, Avsever’in kendisinden daha fazla hizmetinin olduğunu söyledi.

Görevini en üst düzeyde bıraktığı için onurlu ve gururlu olduğunu dile getiren Gülan, destekleri için Erdoğan’a teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra MİT’te 13 yılı aşkın müsteşar yardımcısı, müsteşar ve başkanlık ile Cumhurbaşkanı özel temsilcisi olarak görev yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” verdi.

Madalyayı alan Fidan, “Ben bu madalyayı, benimle beraber görev yaparken Libya’da, Karabağ’da, Suriye’de, Irak’ta sizin emirlerinizi hayata geçirmek için şehit olan arkadaşlarım adına alıyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Rabb’im mekanlarını cennet eylesin.” ifadelerini kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi