Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi karma evlilik sorunuyla ilgili kararını yayınladı

Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi, karma evlilikler sonucu doğan çocuklarla ilgili vatandaşlık talebini reddetti. Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi, uluslararası hukukta 'vatansız' tanımının karma evlilik çocukları için geçerli olmadığını vurgulayarak, sorunun toplumsal uzlaşıyla çözüleceğini belirtti.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi karma evlilik sorunuyla ilgili bir karar yayımladı. Fileleftheros gazetesi bu kararı, “Yüksek Mahkeme’den Vatandaşlık Konusunda Kıbrıslı Türklere Hayır” başlığıyla duyurdu. Gazeteye göre, başvuruda bulunan bazı kişiler kendilerini “vatansız” olarak nitelendirdi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin vatandaşlık verme yükümlülüğünü yerine getirmediğini iddia etti. Ancak mahkeme yargıcı G.N.Yasemis, incelenen başvurularda bir kişi hariç tüm başvuru sahiplerinin Türk vatandaşı olduğunu tespit etti.

Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi’nin konu hakkında yaptığı açıklamada, “stateless” (vatansız) teriminin, karma evlilik çocukları için uluslararası hukukta bir karşılığı olmadığı belirtildi. “Adanın kuzeyinde yaşayan her bireyin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alabildiğini ve bu sayede ‘stateless’ sıfatından kurtulduğunu” vurgulayan hareket, son olarak yayımladıkları kitapçıkta bu sorunun nasıl çözüleceğine dair detayları paylaştıklarını ifade etti. Açıklamada, “Bugünkü Yüksek Mahkeme kararı, kitapçıkta dile getirdiğimiz görüşleri destekler niteliktedir” denildi.

Hareket, karma evlilik sorununun toplumsal uzlaşı ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile iyi ilişkiler kurularak çözülebileceğini belirtti. Açıklamanın devamında, “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ‘hakkımızı vermiyorsun’ yaklaşımı yerine, karma evlilik çocuklarının yasal hakları olduğunu ve bu bireylerin kendilerini Kıbrıslı olarak gördüğünü anlatmalıyız” denildi.

Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi kitapçığına buradan ulaşabileceği, soru sormak için ise Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi sosyal medya hesapları üzerinden iletişime geçilebileceği kaydedildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi