İngiltere: Türkiye’de insan kaçakçılığıyla mücadele için polis teşkilatında kurulacak merkezi destekleyeceğiz

İngiltere hükümeti, "insan kaçakçılığı yapan şebekeleri engelleme ve çökertme" odaklı, eşgüdümlü faaliyetler yürütme konusunda Türkiye ile bir anlaşma yapıldığını açıkladı.

Salı gecesi yapılan açıklamada, Türkiye’de polis teşkilatı içerisinde İngiltere tarafından da desteklenen kaçak göçle mücadele hedefli bir “mükemmeliyet merkezi” oluşturulduğu kaydedildi.

İngiltere’nin göçten sorumlu Devlet Bakanı Robert Jenrick geçen ay Türkiye’yi ziyaret etmiş, Türkiye Bulgaristan sınırına giderek Kapıkule’de incelemelerde bulunmuştu.

İngiltere’deki Muhafazakar Parti hükümeti, muhalefetteki İşçi Partisi tarafından göçmen politikaları konusunda çok sert bir şekilde eleştiriliyor ve muhtemelen gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde yasadışı göç, en ciddi tartışmalardan biri olacağa benziyor.

Hükümetin sığınmacıları tartışmalı bir şekilde Bibby Stockholm adlı dev gemiye taşıma planları, hukuki itirazlar ve yasal engellerle karşı karşıya. Güneyde Portland Limanı’na demirli gemiye gecikmeli olarak Pazartesi günü yerleştirilmesi planlanan ilk 50 kişilik gruptan yalnızca 15 kişinin sevki yapılabildi.

Daha önce Telegraph gazetesinin 16 Temmuz tarihli bir haberinde İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın, Türkiye’den teknelerle gelen göçmen sayısındaki “büyük artışın” ardından sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için Ankara ile Arnavutluk tarzı bir anlaşma arayışında olduğu kaydedilmişti.

Gazeteye göre, yılbaşından bu yana Türkiye’den binden fazla göçmen Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye ulaştı ve bu rakam önceki yıllara göre önemli bir artışa işaret ediyordu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi