“Basın özgürlüğü hayatın özgürlüğüdür!”

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Meclis'e yasaların özgürlükleri güvence altına alacak şekilde düzenlenmesi çağrısı yapıldı.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), tarafından yapılan yazılı açıklamada, Basın Emekçileri Sendikası (BASIN-SEN) Başkanı Ali Kişmir’e açılan ceza davasının ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit olduğunu vurgulandı. KTGB, Anayasa tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğünün korunması gerekliliğine dikkat çekerek bu tür adımlara karşı çıkmaya devam edeceğini belirtti.

KTGB açıklamasında, Ali Kişmir hakkında açılan davanın, kurumların ve kişilerin ifade özgürlüğünü engellemeyi amaçlayan bir girişim olduğuna işaret edildi. Dava öncesinde yapılan yasa değişiklikleriyle ifade özgürlüğünün sınırlanmaya çalışıldığına vurgu yapılan açıklamada, bu durumun kabul edilemez olduğu belirtildi.

Birlik, geçen yıl yasa değişiklikleriyle basın özgürlüğünün ortadan kaldırılmaya çalışılmasının, bugünkü dava ile fiilen gerçekleştirilmek istendiğine dikkat çekti. Gazeteciliğin temelinin farklı düşünceleri özgürce ifade edebilmek olduğunu hatırlatan KTGB, gazetecilerin bağımsız olduklarını ve hiçbir kurumun “halkla ilişkiler memuru” olmadıklarını vurguladı.

Açıklamada ayrıca, gazetecilerin farklı düşünceleri ifade etme özgürlüğünün temel bir unsur olduğu ve eleştiri yapma, halkı bilgilendirme görevini yerine getirme haklarına sahip oldukları vurgulandı. KTGB, ceza davalarıyla gazetecilerin susturulmasına izin verilmeyeceğini ve bu konudaki mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.

KTGB, yasaların günün koşullarına ve insan haklarına uygun şekilde güncellenmesinin önemine dikkat çekerek, Meclis’i özgürlükleri güvence altına alacak şekilde yasaları yeniden düzenlemeye davet etti.

Açıklamanın sonunda, “basın özgürlüğü hayatın özgürlüğüdür” vurgusuyla ifade özgürlüğünün önemine bir kez daha vurgu yapıldı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi