Maviş: “Eğitim Bakanı Din Bilgisi kurslarını denetlemediyse görevini iade etsin!”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Burak Maviş, yazılı bir açıklama yaparak Eğitim Bakanlığı'ndan Din Bilgisi kurslarının denetim ve gözetimine ilişkin bilgi talep etti. Maviş, denetim yapılmadığı takdirde Eğitim Bakanlığı'nın görevini iade etmesini talep etti.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Burak Maviş yaptığı yazılı açıklamada, Eğitim Bakanı Nazım Çzvuşoğlu’na din bilgisi kuraları ile ilgili cevaplamasını talep ettiği sorular yöneltti. Maviş, “Bugün 7 Ağustos. Eğitim Bakanlığı’nın Din İşleri Dairesi’nin talebi üzerine, göz yumduğu kursların üzerinden 3 gün geçti” dediği açıklamasında, Din Bilgisi kurslarının amacı, plan-programı, eğiticilerin nitelikleri, eğitim yeri ve ortamı Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetimine tabi olmadığı müddetçe, Anayasa’nın 23. ve 59. maddelerinin kapsamından çıktığına dikkat çekti.

Anayasa ve Bilgi Edinme Hakkı Yasası uyarınca Eğitim Bakanlığı’nın denetim ve gözetimine ilişkin bilgi talebinde bulunan Maviş, Bakanlığıa şu soruları yöneltti:

1. Milli Eğitim Bakanlığı yaz aylarında düzenlenmek üzere kaç tane Kuran kursuna izin vermiştir?
2. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin verdiği bu kursların eğitim yerleri neresidir?
3. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin verdiği kursların amacı ve plan-programları nelerdir?
4. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin verdiği bu kursların eğiticilerinin nitelikleri nelerdir?
5. Milli Eğitim Bakanlığı izin verdiği bu kursları ne sıklıkta denetlemektedir?
6. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin verdiği bu kursları denetleyecek ve bu konuda uzman denetmeni var mıdır? Varsa, kimlerdir?
7. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin verdiği bu kursların güncel ve/veya geçmiş denetleme raporlarının sonuçları nelerdir?

Genel Sekreter Burak Maviş, denetim yapılmadıysa Bakanın görevini iade etmesini talep ettiklerini belirterek açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

“Sn. Bakana “Laiklik” ilkesi ile ters düştüğünü Atatürk’ün bir sözü ile hatırlatmak isteriz:

“Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrine uymakta serbesttir. Biz dine saygı gösteririz. Düşünüşe ve düşünceye karşı değiliz. Biz sade din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere asla fırsat vermeyeceğiz” dedi.
Saygılarımızla

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi