Mare Monte bizimdir: Bütün plajlar belediyelere devredilsin!
Plajda bugün düzenlenen eylemde Belediye Başkanı Fırat Ataser, sadece plajı değil otelin de belediyeye devrini istedi.
Mare Monte bizimdir: Bütün plajlar belediyelere devredilsin!
Plajda bugün düzenlenen eylemde Belediye Başkanı Fırat Ataser, sadece plajı değil otelin de belediyeye devrini istedi.
Bugün Kıbrıs
Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi Başkan Fırat Ataser, Mare Monte plajının şimdilik sözleşmeden çıkarıldığını ancak içlerinin rahat olmadığını, bu kararın kalıcılaşması için Bakanlar Kurulu kararının şart olduğunu belirtti. Ataser ayrıca sadece plajı değil oteli de geri istediklerini açıkladı. Belediyenin Mare Monte ve diğer tüm plajları iyi yönetebileceğine değinen Ataser, “Oteli de aynen böyle işleteceğiz. Halkın faydalanması için tüm plajlarımıza sahip çıkacağız” dedi.
Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi’nin, Mare Monte Plajına sahip çıkmak için başlattığı eyleme bölge halkı ve örgütler sahip çıktı. Belediyenin organize ettiği, “Mare Monte Plajı Halkındır” sloganıyla bugün plajda düzenlenen eylemde tüm plajların belediyelere devredilmesi talep edildi. Bölge halkı belediyenin işletmesinde olan plajdaki hizmetlerden memnun olduklarını belirtti. Birçok katılımcı çocuklarını alarak ailece gidebilecekleri plaj olmadığını, tüm sahillere otellerin yerleştiğini, hizmetlerden yararlanmak için yüzlerce lira para talep edildiğini ifade etti. Turistik bir adada yaşayan halkın denize ulaşmasının önüne hükümetlerin aldığı yanlış kararlar ile geçildiği belirtildi.
Eylemde, “Sadece plaj değil tüm Mare Monte’nin tümü halkındır, peşkeşe hayır”, “Gelecek sunmadınız, geçmişimi öldürmeyin”, “Hesap günü geldi!”, “Mare Monte sevdamızdır”, “Güneş, sahil, deniz bizim! Hurraa!”, “Beleşe deniz, plajlar halkındır”, “Tüm plajları belediyeler işletsin” yazılı pankartlar taşındı.
AVUKAT AKTER: MÜCADELE ÖZGÜRLÜK ARAYIŞI OLARAK DEVAM ETMELİ
“Bugün buraya avukat olarak değil, bir Mare Monte aşığı olarak” geldim diyen Buğra Akter yaptığı konuşmada, 2009 yılında bölgenin turizm amaçlı olarak bir şirkete kiralanmasıyla başlayan sürecin ardından Alsancak Belediyesi’nin, başlattığı mücadeleye değindi. 2015 yılında Alsancak belediyesinin plaja girişinin engellenmesinin ardından hukuksal mücadele başlatıldığını anımsatan Akter, bu davayla birlikte, Mare Monte Otelin, plaj parselleri ve kraliçe havuzlarının da bulunduğu bölgenin otel yapılmak amacıyla bir şirkete verildiğini öğrendiklerini kaydetti. Başlattıkları hukuk mücadelesinin 2020’de tamamlandığını ve Yüksek idere Mahkemesinin yapılan işlemlerin hukuka aykırı olduğunu tespit ederek, kararların iptali yönünde karar ürettiğini anımsatan Akter, 2023 Mayıs ayında, aynı zihniyetin yeniden baş gösterdiğini ifade etti.
Karara itiraz davası açmak için kendilerine tanınan 75 günlük sürede siyasilerle temas kurmaya çalıştıklarını ancak olumlu geri dönüş almadıklarını kaydeden Akter, dava sonucunda, sahil parselleri, Kraliçe havuzları bölgesi ile Zefiros ile 3’üncü Alay arasındaki bölgenin Vakıflar İdaresine verilmesi yönündeki iki kararın iptal edildiğini ifade etti.
Kararların iptal edilmesine rağmen, Bakanlar Kurulunun bu kararından önce aldığı bir diğer kararda, Mare Monte’nin Vakıflar İdaresine devredilmesi halinde, Merit grubunun kira sözleşmesine dahil olacağı şeklinde bir ifade yer aldığını anımsatan Akter, mücadelenin hukuksal zemin dışında özgürlük arayışı olarak devam etmesi gerektiğini vurguladı.
ATASER: HALKIN ELİNDEN ALINMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ
Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de konuşmasında, Mare Monte Plajının, halkın malı olduğunu ve böyle kalacağını belirtti. CTP-BG ve ÖRP Hükümetinin, Mare Monte plajının tamamını 2009 yılında 49 yıllığına kiraladığını anımsatan Ataser, belediye olarak yatırıma karşı olmadıklarını ancak halkın malı olan Mare Monte Plajı ve Kraliçe Havuzlarının, halkın elinden alınmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.
2018 yılında başlattıkları hukuki mücadelesinin 2020 yılında tamamlandığını, Yüksek İdare Mahkemesinin kararıyla plaj ve kraliçe havuzlarının kamuya devredilmesi kararı verildiğini anımsatan Ataser, 2023 yılı Şubat Mart Döneminde, mevcut 3’lü koalisyon hükümetinin Mare Monte’nin tüm parselleriyle kiralandığı yönündeki kararını resmi gazeteden okuyarak öğrendiklerini anlattı.
Başlattıkları hukuki mücadeleyle, Mare Monte Sahili ve Kraliçe havuzları bölgesinin, kira sözleşmesinden çıkarıldığını dile getiren Ataser, değişen her hükümetle aynı sorunu yaşamaktan istemediklerini bu nedenle, Mare Monte Plaj ve kraliçe havuzları parsellerinin Bakanlar Kurulu kararı ve resmi bir sözleşmeyle belediyeye devredilmesini istediklerini vurguladı.
Belediyenin Mare Monte’de halka en iyi şekilde hizmet verdiğini dile getiren Ataser, taleplerinin plaj ve kraliçe havuzları parselleri yanında, Mare Monte Otel’in de belediyeye devredilmesi olduğunu kaydetti.