Şeker Sigorta’da yönetim krizi: Şirketin geleceği tehlikede mi?

Şeker Sigorta’da son zamanlarda yaşanan yönetim krizleri ve skandal iddialar şirketin geleceğini sorgulanır hale getirdi.

Bugün Kıbrıs

Demokrat Parti’ye bağlı yöneticiler tarafından 2016-2018 yılları arasında yönetilen Şeker Sigorta’nın tarihinin en kötü dönemini yaşadığı belirtiliyor. Bu dönemde, her zaman kar eden şirket, kötü yönetim sonucunda 2018 yılında 2 milyon TL zarar etti. Ana hissedar Kooperatif Merkez Bankası’nın denetçilerinin yaptığı denetimlerde bu döneme ait usulsüzlükler tespit edildi ve bu konuda bir rapor hazırlandı.

2022’DE TURİZM’E BAĞLANDI
2019 yılında iş başına gelen yeni yönetim ve Genel Müdür, şirketi tekrar kara geçirdi ve 2021 yılında şirketin karı 10,7 milyon TL’ye yükseldi. Ancak, 2022 yılında şirket, Turizm ve Çevre Bakanlığına bağlanıp, yeni yöneticiler atandı ve bu süreçten sonra şirketin karı düştü ve yönetim krizleri baş gösterdi.

Son iddialara göre, Bakanlık tarafından şirkete 5 kişi daha istihdam edilmesi talimatı verildi ve son yerel seçimlerde partinin kiralayacağı araçların faturalarının şirket tarafından ödenmesi talep edildi. Genel Müdür ve bazı yöneticilerin tüm itirazlarına rağmen bu istekler gerçekleştirildi. Bu durum, şirketin 2022 yılı karının 2 milyon TL’ye düşmesine neden oldu.

KAPILARDA POLİÇE KESME HAKKI SATILDI
Öte yandan, 2016 yılında şirketin sınır kapılarında poliçe kesme hakkı, eski Genel Müdür tarafından 10 yıllığına başka bir sigorta şirketine satıldı. Bu sözleşmenin sona erme tarihi 2026 olmasına rağmen, Bakanlık tarafından bu anlaşmanın 2030 yılına kadar uzatılması talimatı verildi. Bu durumun, şirketi milyonlarca Euro zarara uğratabileceği iddia ediliyor.

Şeker Sigorta’da yaşanan bu gelişmeler ve kararlar, şirket çalışanları arasında büyük bir huzursuzluk yaratıyor. Ayrıca, şirketin milyonlarca sterlin değerindeki tarihi binasının satılacağı ve şirketin başka bir yere taşınacağına dair söylentiler de mevcut.

BÖLÜMLERİN BAŞINA VASIFSIZ MÜDÜRLER
Bunun yanı sıra, son zamanlarda şirkette 5 bölümün başına vasıfsız ‘müdür’ pozisyonunda 5 kişinin daha istihdam edileceği yönünde çalışmaların yapıldığı iddia ediliyor. Bu durumun şirketi iflasa sürükleyebileceği endişesiyle çalışanlar büyük bir huzursuzluk yaşıyor.

Belki de en çarpıcı iddia ise, 5 yıldır başarılı bir yönetim sergileyen ve şirketi tekrar ayağa kaldıran Genel Müdür’ün sözleşmesinin uzatılmaması oldu. Bu kararın, yönetimdeki usulsüzlükleri engellemeye çalışan ve liyakat sahibi Genel Müdür’ün görevden alınmasına zemin hazırlamak maksadıyla alındığı iddia ediliyor.

Şeker Sigorta’nın bu karmaşık durumu, Kıbrıs’ın sigorta sektöründe önemli bir rol oynayan bu köklü şirketin geleceği hakkında ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Şirketin durumu, yönetim krizlerinin ve usulsüzlük iddialarının ne kadar süre devam edeceği ve bunların şirketin genel işleyişini ve finansal sağlığını ne ölçüde etkileyeceği konusunda belirsizlik yaratıyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi