Britanya, çevreci enerji projelerinden uzaklaşıyor

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Kuzey Denizinde yaklaşık 100 adet yeni petrol ve doğalgaz arama ruhsatı onayladığını duyurdu ve ülkenin iklim taahhütlerini yerle bir edeceğini söyleyen çevre gruplarının eleştiri konusu oldu.

Aberdeenshire’daki bir ziyareti sırasında konuşan Sunak, bu hamlenin ülkesinin 2050 yılına kadar karbon emisyonlarında “net sıfır” hedefine ulaşmasına yardımcı olacağını savundu.

BBC’ye konuşan Sunak, İşçi Partisi’nin iktidara gelmesi halinde Kuzey Denizindeki sondaj çalışmalarını durduracağı vaadinin tersine, hükümetinin fosil yakıt aramalarını sürdürme arzusunu vurguladı. Başbakan, “2050 yılında net sıfıra ulaştığımızda, enerji ihtiyacımızın dörtte biri hala petrol ve gazdan geliyor olacak ve yerli gaz üretimi, ithal gazın karbon ayak izinin yaklaşık dörtte biri ya da üçte birine sahip” dedi. Enerji için yabancı diktatörlere bel bağlamama ihtiyacından bahseden Sunak, dünyanın diğer ucundan, evimizdeki malzemelerin iki ila üç katı karbon ayak izine sahip malzemeler ithal etmenin anlamsız olduğunu ifade etti.

Öte yandan 2050 hedeflerine ve 2030 yılına kadar yeni benzinli ve dizel araçların satışının durdurulmasına olan bağlılığın devam ettiğini ifade eden Başbakan, bunun ülke için doğru olanı yapmakla ilgili olduğunu söyledi.

Çevreciler ve pek çok bilim insanı, yeni fosil yakıt projelerinin “net sıfır” hedefiyle uyumsuz olduğu uyarısında bulunmuştu. The Guardian’ın aktardığına göre, Oxfam’ın iklim politikası danışmanı Lyndsay Walsh, Kuzey Denizi’nden daha fazla fosil yakıt çıkarmanın, yenilenebilir kaynaklara daha fazla yatırım yapmanın gerekli olduğu bir zamanda Britanya’nın iklim taahhütlerini yerle bir edeceğini söyledi.

Friends of the Earth adlı grubun yetkilisi Mike Childs ise orman yangınlarına ve sıcak hava dalgalarına vurgu yaparak, yeni çıkarılacak petrol ve doğal gazın uluslararası piyasalarda satılacak olmasından dolayı enerji güvenliği açısından bir etkisi olmayacağını savundu.

FT: BRİTANYA ÇEVREYİ KİRLETMEYİ DAHA UCUZ HALE GETİRİYOR
Financial Times gazetesinin bugünkü haberinde de benzer bir konuya yer verildi. Britanya hükümetinin, kısa süre önce ülkenin karbon salınımı programında, çevreyi kirleten endüstrilere beklenenden daha fazla tahsisat vermesi de dahil olmak üzere, sessizce bazı değişiklikler yaptığı aktarıldı.

Britanya Emisyon Ticareti Programı Brexit’in ardından 2021’de başlatıldı. Program, aynı AB’deki muadili gibi, bir ton Karbondioksit salınımına bir fiyat koyuyor. Büyük endüstriyel salınım yapanlar ve elektrik üreticileri, salımlarının bir kısmını karşılamak için ödenek alıyor. Zaman içinde program ödenekleri azaltarak şirketlere, salınım izni satın almaları için ödeme yapmak yerine emisyonları azaltmalarını teşvik ediyor.

Bu ay hükümet, emisyonun genel olarak azaltılması planına ters bir şekilde, beklenenden daha fazla ödenek sağlayacağını açıklayarak sektörü şaşırttı. Ayrıca 2024 ve 2027 yılları arasında kirleticilere, programın kapsadığı Birleşik Krallık emisyonlarının yaklaşık yarım yıllık değeri olan 53,5 milyon ton ekstra tahsisat vereceğini söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }