Eski Eserler Dairesi, Girne Limanı projesi ile ilgili açıklama yaptı

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Girne Antik Liman projesi kapsamında betonun sökülerek alandan uzaklaştırılacağı ve sıkıştırılmış kum ile beton parke zemin, bina cepheleri ve rıhtım tarafında belirtilen yerlerde çakıl taşı döşemesi yapılacağını kaydetti.

Bugün Kıbrıs

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Girne Antik Limanı’nın restore edilmesi ve turistik açıdan değerlendirilmesi amacıyla yürüttüğü proje hakkında açıklamada bulundu.

Dairenin açıklamasında, projenin ihalesi 24 Eylül 2022 tarihinde gerçekleştirilmiş ve Aralık ayında sözleşme imzalanarak çalışmalara başlandığı kaydedilerek, bölgenin 1. Derece koruma alanı olması sebebiyle yapılan tüm çalışmalar, dairenin teknik personeli tarafından kontrol edildiğine işaret edildi. Projenin hazırlık aşamasında ve ihale öncesinde üst düzey yöneticiler tarafından Planlama onayı için görüş alındığı, ancak projenin Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunulmasının gerekmediği dönemde teknik personel tarafından bilgi verilerek ihaleye çıkıldığı belirtilmiştir.

Proje sürecinde medyada bazı haberlerin çıkmasıyla kazı esnasında bulunan tren rayları ve diğer buluntuların projede mecburi değişikliklere yol açtığı belirtilen açıklamada, ancak bu değişikliklere karşın tepki gösteren kurum, kuruluş veya Sivil Toplum Örgütleri olmadığı vurgulanmıştır.

Daire açıklamasının devamında ise, proje devam ederken altyapının büyük ölçüde tamamlandığı ve zemin döşemesine geçildiği aşamada Anıtlar Yüksek Kurulu’nun zemin döşemesinin uygun olmadığı görüşünü bildirdiği ifade ederek, “Kısa süre içinde alınan karara uygun olarak yeni bir proje hazırlayarak Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunmuş ve 26.06.2023 tarihli kurul kararıyla projenin uygulanmasına onay verilmiştir” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında betonun sökülerek alandan uzaklaştırılacağı ve sıkıştırılmış kum ile beton parke zemin, bina cepheleri ve rıhtım tarafında belirtilen yerlerde çakıl taşı döşemesi yapılacağını aktaran Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, projenin müteahhide verildiğini, tamamlanması için hızlı bir şekilde çalışmaların devam edeceği ve Antik Liman’ın yeni çehresiyle halka hizmet vermeye başlayacağı ifade etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi