Harmancı: “Güngör Katı Atık Depolama Tesisi sorunu bugün çözülmeli”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, geçtiğimiz bayramda çıkan yangından sonra belediyelerin Güngör Katı Atık Depolama Tesisi'ne çöp bırakamadığını söyleyerek, 25 günde sadece Lefkoşa'da biriken 2 bin 500 ton çöp olduğunu hatırlattı.

Bugün Kıbrıs

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı BRT’de katıldığı bir programda, Güngör Katı Atık Depolama Tesisi ile yaşanan sorunları dile getirdi. HArmancı, Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’nin modern bir tesis olarak kurulmasına rağmen işletiminde yaşanan sorunlar nedeniyle işlevini yerine getiremez hale geldiğini ve şu an oraya hiçbir belediyenin çöp bırakamadığını belirtildi.

Harmancı, uzun yıllardır tesiste yapılan ihalelerin gerçek bedelin çok altında kalmasının, Tesisin yönetimini elinde bulunduran şirketlerin gereken bakım ve düzenlemeleri yapamaması sonucunu doğurduğuna işaret etti. Bunun soncunda ise tesisin beklenenden çok daha erken dolduğunu ve kullanılamaz hale gelmesine neden olduğunu ifade eden Harmancı, Güngör Katı Atık Depolama Tesisinin derhal rehabilite edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bayramda çıkan yangının ardından tesisin çöp kabulü yapamaz hale geldiğini belirten Harmancı, Lefkoşa’da günlük 90 ton çöpün nereye döküleceği konusunda alternatifin olmadığının altını çizerek, Güngör Tesisi’nin kontrolünün İçişleri ve Maliye Bakanlıklarında olmasına rağmen, bu bakanlıkların tesisi etkin bir şekilde yönetecek noktada olmadığını ifade etti.

Başkan Harmancı, sorunun hızla çözülmesi için Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’nin belediyelere devredilmesini ve gerekli yatırımların yapılması gerekliliğini dile getirdi. Bu süreçte Brüksel ve Ankara ile temas kurulabileceğini ve yerel iş insanlarından destek alınabileceğini belirten Harmancı, “Elbette maliyetli bir iş, ama bu çöp dünyada bir değer. Bunu yönetebilecek akla ve güce sahip olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Son olarak, Başkan Harmancı, Güngör Katı Atık Depolama Tesisi’nin düzensiz alanlara çöplerin boşaltılmasına ve çevre felaketine yol açtığını, bu sorunun acil bir şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladı. Belediyeler Birliğinin, konuyu Bakanlar Kurulu gündemine taşıdığını da dile getiren Harmancı, sorunun geciktirilmeden hemen bugün çözülmesinin şart olduğunu söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****