CTP: “Sonuç odaklı, ucu açık olmayan, federal temelde görüşme zeminine geri dönülmelidir!”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), BM Genel Sekreterinin Özel Temsilci atamasının ve müzakerelerin ilerlemesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak liderlerin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılması gerektiği belirtti.

BUGÜN KIBRIS

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Kıbrıs oturumu sonrası yaptığı açıklamada, tarafların siyasi eşitlik temelinde kapsamlı, adil, iki toplumlu ve iki kesimli federal çözüm için resmi müzakerelere dönme hedefine işaret ederek açıklamanın önemli olduğunu ve karşılıklı kabul edilebilirlik ilkesinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortağı olan Kıbrıslı Türklerin, adada kurulacak yeni düzende siyasi eşitliğe dayalı kurucu öznelerden biri olacağının altını çizen açıklamada, BM parametreleriyle çerçevelendirilen bu gerçeğin sürdürülebilir, güvenli ve karşılıklı kabul edilebilir bir federal çözümün temelini oluşturduğunu ifade edildi.

CTP açıklamasında, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Özel Temsilci atamasının son derece önemli olduğunu vurgulanarak atanacak olan Özel Temsilcinin liderlerle birlikte her iki tarafın siyasi parti ve sivil toplum örgütleriyle çalışmasının büyük bir öneme sahip olduğunu ifade edildi.

“SONUÇ ODAKLI VE UCU AÇIK OLMAYAN BİR SÜREÇ”
CTP açıklamasında, müzakerelerin 11 Şubat 2014 tarihli Eroğlu-Anastasiadis ortak açıklaması ve 2006-2017 müzakere sürecinde varılan mutabakatlar çerçevesinde, Crans Montana’da kalınan noktadan başlayarak sonuç odaklı ve ucu açık olmayan bir süreçte yürütülmesi gerektiği ifade edilerek adil, eşit ve kabul edilebilir bir çözümün ancak bu çerçevede mümkün olduğunu vurgusu yapıldı. Müzakerelerin yeniden başlaması için BM Genel Sekreteri Guterres’in çağrısının, BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada belirtilen federal çözüm parametrelerini içerdiğini hatırlatıldı.

CTP, tüm tarafları bu çerçeve içerisinde sorumlulukla hareket etmeye davet ettiğini ve adil, eşit ve kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak için çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyerek, Kıbrıslı Türklerin hak ve çıkarlarının korunacağı siyasi eşitlik temelinde, iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon için kararlılıkla çalışacaklarını ve bu çerçevede diyalog kanallarını zorlayacaklarını ifade edildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****