İrlanda’da NATO tartışması: Cumhurbaşkanı Higgins tarafsızlıktan yana

İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins ülkenin NATO’ya doğru hızla sürüklenme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu, hükümetin organize ettiği 'uluslararası güvenlik forumu'nu eleştirdi.

İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins, ‘Business Post’ gazetesine verdiği röportajda koalisyon hükümetinin ülke genelinde başlatacağı “güvenlik forumunu” sert bir dille eleştirdi. İrlanda’nın dış politikada tehlikeli bir sürüklenme yaşadığını belirten Higgins, ülkedeki dış politika yapıcılarının “ateşle oynadığını” ve bundan kaçınmak gerektiğinin altını çizdi. Tarafsız ülke olmanın önemine vurgu yapan Higgins, eskiden tarafsız olan ve şimdi NATO üyeliğine katılan ülkelerin bir daha aynı etkinlikte dış politika oluşturamayacaklarını belirtti.

Higgins, ayrıca hükümetin organize ettiği ve önümüzdeki hafta başlayacak olan ‘Uluslararası Güvenlik Danışma Forumu’nun katılımcılarını eleştirerek, forumun tarafsız ve objektif olmadığına işaret ederek, foruma katılanların çoğunlukla amiraller, generaller gibi yüksek rütbeli subaylar olduğuna dikkat çekti.

BAŞBAKAN YARDIMCISI, DIŞİŞLERİ VE SAVUNMA BAKANI MARTİN, HIGGINS’İN YORUMLARINI ŞİDDETLE REDDEDİYOR
Michael D. Higgins’in açıklamalarına Başbakan Yardımcısı ve Fianna Fáil lideri Micheál Martin cevap verdi. Higgins’in değerlendirmeleri reddeden Martin, Ukrayna işgalinin ardından Avrupa’daki her ülkenin güvenlik, savunma ve dış politikayı gözden geçirmek zorunda olduğunu ve İrlanda’nın bu konuda bir istisna teşkil etmediğini belirtti. Perşembe günü toplanacak olan forumun bizzat kendisi tarafından organize edildiğine dikkat çeken Martin, dört gün sürecek olan foruma 900 kişinin katılacağını ve forumun çevrimiçi olarak canlı yayınlanacağını kamuya açık ve adil bir forum olacağını belirtti.

BAŞBAKAN YARDIMCISI MICHEÁL MARTIN
Sözlerine hükümetin askeri tarafsızlık konusunda hükümetin herhangi bir fikir değişikliği olmadığına dikkat çekerek devam eden Martin, İrlanda’nın kendisini dünyadan izole edemeyeceğini ve Ukrayna savaşının zorluklarıyla yüzleşilmesi gerektiğinin altını çizdi.

FINE GAEL’DEN SERT AÇIKLAMA
Koalisyon hükümetinin önemli ortaklarından Fine Gael cephesinden cumhurbaşkanının açıklamasına cevap, eski dışişleri bakanı ve milletvekili Charles Flanagan’dan geldi. Flanegan, Cumhurbaşkanı Higgins’in hükümet politikalarına meydan okuduğunu ve açıklamalarının Avrupa’nın Ukrayna ile olan dayanışmasını baltalama riski taşıdığını belirterek sert tepki gösterdi. Sözlerine cumhurbaşkanlığı makamına saygı duyduğunu belirterek devam eden Flanagan, İrlanda cumhurbaşkanlığı makamının tarafsız bir pozisyonda olduğunu ve hükümetle böyle bir tartışmanın bu pozisyona zarar vereceğini söyledi.

MUHALEFET: CUMHURBAŞKANI MICHAEL D. HIGGINS, UYARILARINDA HAKLI
İrlanda cumhurbaşkanı Michael D. Higgins’in açıklamalarına muhalefet cephesinden ilk tepkiler Kârdan Önce İnsan (People Before Profit) milletvekili Paul Murphy ve Sosyal Demokrat milletvekili Gary Gannon’dan geldi. Her iki milletvekili, cumhurbaşkanı Higgins’in NATO ve tarafsızlık konusundaki uyarılarının anlamlı ve önemli olduğunu belirten açıklamalarda bulundular.

HATIRLATMA
İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins, eski İşçi Partisi milletvekili ve eski kuşak sosyalist geçmişe sahip İrlanda için önemli bir figür. Bu yüzden meclisteki muhalefeti bir kenara bırakırsak, ülkede meclisin dışında da böyle bir muhalif karakterin cumhurbaşkanlığı pozisyonunda olması ülke siyasetine önemli bir etkide bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Higgins’in eşi Sabina Higgins, Ukrayna savaşına ilişkin bir mektup kaleme almış ve bu mektupta savaş politikalarını eleştirmiş ve yapıcı bir barış çağrısında bulunmuştu. Mektup, tıpkı bugün olduğu gibi tüm merkez medya ve koalisyon hükümeti tarafından yoğun bir öfkeyle karşılandı. Günün 24 saati cinsiyet ve kadın eşitliğinden bahsedenlerin içeriği oldukça hafif bir barış çağrısına bile öfkeyle yanıt ürettiklerini özel olarak hatırlatmak ve not etmek istiyorum. Maalesef ülkede muhalefet etkin bir çaba göstermezse İrlanda’nın bağımsızlığından bu yana bir onur meselesi olarak koruduğu ‘tarafsızlık’ pozisyonu NATO üyeliğiyle son bulabilir…

Kaynak: Sol Haber

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi