Çevre Mühendisleri plastik poşetlerle ilgili açıklama yaptı
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Paralik, tek kullanımlık plastik gibi yasaklanacak ürünlerin yerine hem eşdeğer maliyette hem de yerel piyasadan temin edilebilmesi mümkün alternatif ürünlerin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Çevre Mühendisleri plastik poşetlerle ilgili açıklama yaptı
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Paralik, tek kullanımlık plastik gibi yasaklanacak ürünlerin yerine hem eşdeğer maliyette hem de yerel piyasadan temin edilebilmesi mümkün alternatif ürünlerin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
HABER MERKEZİ
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Paralik, daha sürdürülebilir bir çevrede ve uluslararası standartlarda yaşamak için atıkların doğru yönetilmesini, gerekli yasal düzenlemelerle atıkların azaltılması için bilinçlendirme yanında bazı yasaklamaların/yaptırımların da uygulanmasının gerektiğini vurguladı. Plastik kirliliğinin tüm dünyada her geçen yıl büyük bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Paralik, özellikle plastik kullanımının azaltılması gerektiğinin altını çizdi.
Avrupa Birliği’nin plastik kirliliğiyle mücadele etmek için yaptığı yasal düzenlemeleri vurgulayan Paralik, ambalaj atıkları ve tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması konusunda ciddi adımlar atıldığını belirtti. Paralik bu düzenlemelerin, ambalaj tasarımından atık yönetimine kadar her adımı düzenlemek için yapıldığını da ifade etti.
Çevre Mühendisleri odası olarak daha sürdürülebilir bir çevrede ve uluslararası standartlarda yaşamak için atıkların doğru yönetilmesini, gerekli yasal düzenlemelerle atıkların azaltılması için bilinçlendirme yanında bazı yasaklamaların/yaptırımların da uygulanmasının gerektiğini sonuna kadar savunduklarını belirten Paralik, içeriği, kapsamı ve zamanlaması doğru olmayan yasaklamaların atık problemine çözüm olmayacağı gibi farklı sorunlar yarattığı/yaratacağının da kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Kıbrıs’ın kuzeyinin atık yönetimi ve plastik kirliliği konusundaki sorunlarını dile getirerek çözüm önerileri sunan Paralik, ülkemize özel hazırlanan atık yönetim planlarının benimsenmesi ve yerel piyasadan temin edilebilen alternatif ürünlerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Paralik, ülkemizin vahşi depolama örneklerinin bulunduğu bir durumda olduğunu ve sağlığımızın ciddi boyutta etkilendiğini belirtti. Farklı tipteki atıkların ayrı toplanarak ele alınması konusunda henüz bir uygulama olmadığına dikkat çeken Paralik, çevresel konuların Meclis’te yeterince gündeme alınmadığını ve bu konulara yeterli bütçe ayrılmadığını ifade etti.
Paralik, 2018 yılında yürürlüğe giren ambalaj atıklarıyla ilgili tüzüğün uygulanmasıyla ilgili denetimlerin yeterli olup olmadığını ve plastik poşet satışından toplanan fonun çevresel gelişim için kullanılıp kullanılmadığını sorguladı. Ayrıca, genişletilmiş üretici sorumluluğunun uygulandığına dair herhangi bir bilgi olmadığına da dikkat çekti.
Çevre Mühendisleri Odası olarak net bir duruşları olduğunu ve kişilere göre değişmediğini söyleyen Paralik, yasak getiren yasal düzenlemelerin uygulanabilirliğinin iş birliği ve istişareyle mümkün kılınabileceğini belirtti, üretici, dağıtıcı, kullanıcı ve son kullanıcı gibi tüm paydaşlara sorumluluklar verilmesinin önemine vurgu yaptı. Paralik, yasaklamaların iş birliğiyle uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesiyle yasal düzenlemelerin benimsenebileceğini ve etkin bir şekilde uygulanabileceğini ifade etti.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sibel Paralik, Kıbrıs’ın kuzeyinin atık yönetimi ve plastik kirliliği sorunlarına ilişkin endişelerini dile getirerek, iş birliği ve uyum içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Plastik kirliliği ve atık yönetimi konularında altyapının iyileştirilmesi, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.