UNICEF: En az 120 bin çocuk çatışma kurbanı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2005'ten günümüze kadar 120 binden fazla çocuğun çatışmalarda öldüğü ya da sakatlandığını duyurdu.

UNICEF’ten dün Oslo’da düzenlenen savaşlarda çocukların korunmasına ilişkin uluslararası konferans öncesi yapılan açıklamada, 2005’ten bu yana dünya genelinde 120 binden fazla çocuğun silahlı çatışmalarda sakatlandığı ya da öldürüldüğü bildirildi.

Savaşlarda çocukların daha iyi korunmaları için küresel ölçekte daha yoğun çalışmalar yapılması gerektiğini belirten UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, “Her savaş nihayetinde çocuklara karşı bir savaştır” dedi.

Açıklamada, savaştan etkilenen çocuklarla ilgili başka çarpıcı verilere de yer verildi.

Buna göre, 2005’ten bu yana en az 105 bin çocuk silahlı güçler ya da silahlı gruplar tarafından silah altına alındı ya da doğrudan çatışmalarda görevlendirildi. Ayrıca en az 32 bin çocuk da kaçırıldı. 16 binden fazla çocuk ise cinsel şiddete maruz kaldı.

Açıklamada, çocukların doğrudan etkilendiği okul ve hastanelere yönelik 16 binden fazla saldırı gerçekleştirildiği de ifade edildi.

Çocuklara yönelik istismar ve şiddet vakalarının Afrika, Asya ve Latin Amerika’da 30’dan fazla çatışmadan elde edilen veriler doğrultusunda tespit edilebildiği belirtilen açıklamada, kayıtlara geçmeyen saldırılar nedeniyle gerçek sayının çok daha yüksek olabileceği vurgulandı.

Açıklamada, milyonlarca çocuğun yerinden edildiği, arkadaş veya akrabalarını kaybettiği ya da ebeveynlerinden veya yakınlarından ayrı düştüğü bilgisine de yer verildi.

Kaynak: DW

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi