İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin beraat etti

Türkiye'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına 17 Haziran'da yapılan saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın babası Abdülillah Poyraz’ın yargılanmasına tepki gösterdiği gerekçesiyle hakkında açılan davadan beraat etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına 17 Haziran 2021’de yapılan saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın babası Abdülillah Poyraz’ın yargılanmasına tepki gösterdiği gerekçesiyle hakkında dava açılan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in 2’inci duruşması bugün görüldü.

“Terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef göstermek” ve “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret etmek” suçlamalarıyla açılan davanın duruşmasında Keskin ve avukatları hazır bulundu.

Davaya, Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ve babası Abdüllillah Poyraz, İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da katıldı.

Duruşmada söz alan Eren Keskin, savcının Deniz Poyraz davasında olayın perde arkasının ortaya çıkmamasını engellediğini belirterek, Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında hazırlanan iddianamede avukatların taleplerinin görmezden gelindiğini vurguladı.

Keskin, şu ifadeleri kullandı:

“Örneğin bu kişinin faşist örgütlerle ilişkileri saptandı mı? Bu coğrafyanın en büyük şiddet örgütü olan Ülkü Ocakları ile bağlantısı araştırıldı mı? Ülkü Ocakları bu ülkenin sorgulanmayan tek şiddet örgütü. Bu sorgulanmama örgütün bu rahatlıkla cinayet işlemesine neden oluyor. Bu katil savcı ve hakimleri açık olarak tehdit etti. Ona soruşturma açılmadı ama bize açılıyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre böyle bir dava açılamaz. Savcı bunu ifade özgürlüğü olarak değerlendirmesi gerekirdi.”

‘İDDİANAMELERİN TAMAMI KOPYALA YAPIŞTIR OLARAK HAZIRLANMIŞ’
Keskin’in avukatı Jiyan Kaya, Deniz Poyraz davası rumuzlu hesaptan yapılan paylaşımı paylaşan 300 kişiye soruşturma açıldığına hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Deniz Poyraz davası ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından takip edilen bir dosya. Deniz Poyraz ırkçı saiklerle yapılan saldırıda öldürüldü. Ancak dava boyunca Onur Gencer’in arkasındaki yapının açığa çıkarılması talepleri reddedildi. Bu nedenle bu paylaşım rahatsızlık verdi ve şu an burada yargılama yapılıyor.

İddianamelerin tamamı kopyala yapıştır olarak hazırlanmış. Söz konusu paylaşımda yargıya bir eleştiri getirilmiştir. Kamu görevlileri eleştiriye katlanmak zorundadır. Savcının verdiği kararı eleştiren müvekkilim yargılanıyor. Bu görevi kötüye kullanma ve kamu kaynaklarının boşa harcanmasıdır. Biz savcı incindiği için buradayız. Mahkemenin yapması gereken suçun oluşmadığı yönüyle beraat vermesidir.”

“HAK SAVUNUCULARI YARGILANIYOR”
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da konuşmasında şunları belirtti:

“Dün polis müdahalesi sırasında beli kırılan avukat Zeycan Balcı’nın duruşması vardı. Burada sanığa hükmün açıklanması geri bırakma kararı verildi. Hak savunucularına yapılan saldırılar cezasız kalırken, hak savunucuları yargılanıyor. Deniz Poyraz davasında Eren Keskin’in yaptığı paylaşımı biz de söyledik. Özellikle siyasal iktidarı kullananlar, kürsüde oturanlar her türlü eleştiriye sıradan bir insandan daha fazla katlanmak zorundadır. Çünkü bu düşünce özgürlüğünün yansımasıdır. Bir paylaşımdan bu kadar korkuyorsa o işi yapmamalı.”

“SAVCI GÖREVİNİ YAPMADI”
Deniz Poyraz davası avukatlarından Türkan Aslan Ağaç ise, katledilen müvekkilinin dava sürecindeki eksiklikleri sıralayarak şunları söyledi:

“Savcı bey tutuklamadan sonra da hiçbir şey yapmadı. 100’ün üzerinde talep geliştirdik. Bu taleplerin bir kısmını şekilsel olarak yerine getirdi. Olayın arkasını ön plana çıkarmadı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının da bu olayla bir bağının olduğunu ve kasıtlı davrandığını düşünüyoruz. Savcı dosyayı sanık ve olay günü ile sınırladı. Sonuç itibariyle de olayın üstü kapatıldı. Bundan sonra savcı bey hangi hırs ile olsa gerek ki kendisini eleştiren bir paylaşımdan kaynaklı bir soruşturma başlattı. Ortada öldürülen bir kadın bir zahmet savcının da eleştiriye katlanma zahmeti olsun.”

Mahkeme, suçun yasal unsurlarının oluşmadığının belirterek, Keskin hakkında beraat kararı verdi.

Duruşmanın ardından yapılan açıklamada Eren Keskin şunları ifade etti:

“Bugün verilen beraat kararlarının bilinçli olduğunu düşünüyorum. Ben sadece düşüncelerim nedeniyle 26 yıl ceza aldım. Deniz Poyraz davası konuşulmasın diye beraat kararı veriliyor. Ben bu ülkenin hukuk devleti olduğuna cesur savcıların bu cinayetin arka planını ortaya çıkardıklarında inanacağım. Dolayısıyla verilen beraat kararı ifade özgürlüğüne saygıdan kaynaklı değil Deniz Poyraz davası konuşulmasın diye verildiğini düşünüyorum.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi