“Kıbrıs sorunu için bir AB özel temsilcisi atanması AB’nin Türkiye ile ilişkilerini değiştirebilir”

Güneyin Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Kıbrıs sorunu için bir AB özel temsilcisi atanmasının sadece Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin yararına değil, aynı zamanda şu anda şekillendiği şekliyle AB'nin kendi yararına da olduğunu gören üye devletler tarafından da kabul edildiğini söyledi.

Güneyin Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis Kıbrıs Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunu için bir AB özel temsilcisi atanması önerisinin AB’nin Türkiye ile ilişkilerini değiştirebilecek ve kronik bir sorunu çözebilecek “modern bir Avrupa önerisi” olduğunu ancak sonsuza kadar masada kalmayacağını belirterek, hedefin BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda siyasî eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon olduğunu belirtti. Letymbiotis, “Üzerinde anlaşmaya varılan çerçeveden kimse sapmak istemiyor ve gönderdiğimiz mesaj da tartıştığımız çözümün bu olduğu ve müzakerelere Crans-Montana’da kaldıkları yerden devam etmek istediğimizdir” dedi.

KHA’ya verdiği mülâkatta Letymbiotis, Yunanistan ve Türkiye’deki seçimlere kadar geçen sürenin önemli ikili ve diğer temasların yanı sıra Avrupa Konseyi’nde hükûmetin çıkmazı kırmak için AB’nin daha aktif ve önemli bir şekilde müdahil olması önerisini sunması için kullanıldığını belirterek “Cumhurbaşkanı kamuoyuna yaptığı açıklamalar ve ikili temaslar yoluyla Yunan tarafının müzakerelere mümkün olan en kısa sürede yeniden başlama konusundaki hazırlığını ve kararlılığını iletmeye çalışıyor.” dedi.

AB, Kıbrıs sorununa nihaî ve yaşayabilir bir çözüm bulunması amacıyla müzakerelerin Crans-Montana’da kaldığı yerden devam etmesi için Türkiye ve Kıbrıslı Türk dostlarımıza yönelik sahip olduğu teşvik ve araçlarla katalizör bir katkı sağlayabilir ve BM’nin çabalarını önemli ölçüde güçlendirebilir. Letymbiotis, Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanlığı ve diplomatik misyonların, yabancı liderler tarafından da kabul edilen Kıbrıs Rum tarafının hazır olduğu mesajını iletmek için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Türkiye’yi görüşmelere yeniden başlamaya ikna etmek için tek kaldıraç ya da aracın Avrupa-Türkiye konuları mı olduğu yoksa enerji konularının da benzer bir şey olup olamayacağı sorulan Hükümet Sözcüsü, Avrupa-Türkiye meseleleri ile Kıbrıs sorununun gelişimi arasındaki bağlantının, bunun sadece Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin yararına değil, aynı zamanda şu anda şekillendiği şekliyle AB’nin kendi yararına da olduğunu gören üye devletlerin liderleri tarafından da kabul edildiğini söyledi.

Sözcü şunları ifade etti: “Bu tek boyutlu bir çaba değildir. Bunun siyah ve beyaz olduğunu söyleyemeyiz. İlk etapta müzakereleri yeniden başlatmak ve Kıbrıs sorununu çözmek için kullanabileceğimiz tüm araçlar kullanılacaktır. Ancak şu anda gördüğümüz ve yaptığımız temaslardan da anlaşıldığı üzere, AB’nin Türkiye için gerçekten de araçları, teşvikleri var. Türkiye’ye uygulamak istediğimiz şey bir kaldıraç ya da baskı değildir. Türkiye’yi ve Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızı, tüm taraflar için karşılıklı yarar sağlayacak bir duruma ulaşılabileceği ve ulaşılması gerektiği konusunda ikna etmek istiyoruz.”

Bu araçların ya da teşviklerin neler olduğu sorulduğunda Letymbiotis, Türkiye’nin kendisinin de AB’den bazı teşvikler talep ettiğini ve bizim duruşumuzun bu konulara yaklaşım şeklini bir ölçüde farklılaştırdığını belirterek “ekonomik nitelikteki teşviklere” ve diğerlerine atıfta bulundu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }