Türkiye 28 Mayıs’ı bekliyor: ‘Millet’in umudu arttı

Politus Türkiye Panoraması'na göre ilk tur sonunda Kılıçdaroğlu seçmeninin yaşadığı umutsuzluk ve kaygı umuda dönüştü. Erdoğan seçmeninde umut azaldı, ATA ittifakı seçmeninin ona olan desteği düştü.

Politus Analytics, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu sonrası seçmenin değişen duygularını ve oy verme davranışına etkisini araştırdı. İlki 9 Mayıs’ta yayımlanan “Politus Türkiye Panoraması” raporunun ikincisi de Twitter’dan elde edilen içeriklerin yapay zeka yöntemleri ile işlenmesi sonucunda oluşturuldu.

İlk turun öncesi ve sonrasındaki birer haftanın karşılaştırıldığı belirtilen raporda Kılıçdaroğlu’na desteğin batıda çok değişmediği, İç Anadolu’da arttığı Güneydoğu ve Karadeniz’de azaldığı belirtildi. Erdoğan’a olan destek ise, ülke genelinde homojen şekilde azalmış.

•UMUTSUZLUK VE KAYGI ARTTI: Birinci tur sonunda umutsuzluk ve kaygı Kılıçdaroğlu ve Erdoğan destekçileri arasında artmış. Artış Kılıçdaroğlu destekçilerinde çok daha yüksek.

•HAYAL KIRIKLIĞI: Üzüntü seviyesi ise her iki adayın destekçileri arasında da yakın bir seviyede yükseldi. Mutluluk duygusunda belirgin düşüş var. Birinci turda kazanma beklentileri hayal kırıklığına dönüşmüş.

•ÖFKE YÜKSELDİ: Öfke birinci turdan sonra her iki seçmen grubunda da kayda değer bir şekilde yükseldi. Bu durum siyasi kutuplaşmanın bir miktar daha yükseldiğinin göstergesi olabilir.

•KILIÇDAROĞLU SEÇMENİ SANDIĞA SICAK: Umutsuzluğun yanında umut duygusu da ayrıca incelendi. Kılıçdaroğlu destekçileri arasında umudun arttığı, Erdoğan destekçileri arasında azaldığı gözlemlendi. Bu durum, ikinci turda Kılıçdaroğlu destekçilerinin sandığa gitme oranının daha yüksek olacağına dair bir işaret olarak okunabilir. Yani, Kılıçdaroğlu destekçileri, umutsuzluk ve umudu aynı anda tecrübe edip, karmaşık bir ruh hali içerisinde sandığa getmekte.

•KEMALİST DESTEK ARTTI: Birinci turdan sonra Kılıçdaroğlu’na muhafazakar seçmen desteği yükseliş eğiliminde. CHP’nin geleneksel tabanı olarak bilinen Kemalist seçmenin Kılıçdaroğlu’na olan desteği de artıyor. İslamcı ideolojiye ait seçmenin desteği ise birinci tur itibarıyla düşüşe geçiyor. ATA ittifakının tabanı olarak görülen, hem Kemalist, hem de Türk milliyetçisi olan seçmenin desteğinde ise bir miktar artış var.

•‘ATA’ TABANI ERDOĞAN’DAN KAÇTI: Birinci tur sonrasında, Erdoğan’a İslamcı ve muhafazakar seçmenden gelen destekte dikkate değer bir değişim görülmüyor. Ancak, Türk milliyetçisi olan seçmenin ve Kemalist seçmenin, bunun yanısıra Kürt siyasal ideolojisini benimseyen seçmenin verdiği desteğin ise kayda değer bir oranda düştüğü belirtiliyor. Özel olarak, hem Türk milliyetçisi hem Kemalist olan seçmen, yani ATA ittifakının muhtemel destekçileri arasında Erdoğan’a olan destek ciddi anlamda azalmış gözüküyor.

Haber: Birgün
Fotoğraf: Evrensel

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi