Olimpiyatlar için evsizlerin Paris’ten gönderilmesi planı tepki topluyor

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo "Kimseyi Paris'ten kovmuyoruz, böyle bir durum kesinlikle söz konusu değil." diyerek eleştirilere tepki verdi.

Fransa’da hükümet gelecek yıl başkent Paris’te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları öncesinde kentte yeterli konaklama mekanı sağlayabilmek amacıyla binlerce evsiz ve sığınmacıyı kent dışına göndermeyi planlıyor. Ancak plan yerel siyasetçiler ve dernekler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Paris gelecek yaz Olimpiyat Oyunları’na ve önümüzdeki sonbaharda Dünya Rugby Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak. Hükümet, bu büyük etkinlikler için Paris ve çevresinde acil durumlarda konaklama hizmeti veren otellerde yer açılması amacıyla girişim başlattı.

Bu amaçla ülkede mart ayı ortasından bu yana Fransa’nın kuzeyi ve Korsika hariç diğer vilayetlerde geçici karşılama merkezi kurulması istendi.

Plana göre gönüllü olarak Paris veya çevresinden ayrılmaya razı olan evsizler konaklama masrafı devlet tarafından karşılanmak üzere geçici karşılama merkezlerinde üç hafta boyunca ücretsiz kalacak, daha sonra da aynı bölgede ihtiyaçları doğrultusunda konaklama için yönlendirilecek.

“KİMSEYİ PARİS’TEN KOVMUYORUZ”
Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo devletin soruna el atma yönetiminin “kaotik bir durum” yarattığını belirterek bunun aşırı sağcı söylemi körüklediğini söyledi.

Eleştirilere tepki gösteren Hidalgo, “Kimseyi Paris’ten kovmuyoruz, böyle bir durum kesinlikle söz konusu değil. Hem de hiç. Kimse ayrılmaya zorlanmayacak, kimse Fransa’nın diğer ucuna gitmek zorunda kalmayacak.” dedi.

Zor durumdakilere acil konaklama bulma konusunda ellerinden gelen yardımı yaptıklarının altını çizen Hidalgo, evsizlik sorunuyla ilgili Olimpiyat Oyunları’ndan bağımsız olarak hükümetten yıllardır bir plan yapmalarını talep ettiklerini vurguladı.

Hidalgo, Senatör Remi Ferraud’nun haziran ayı sonunda Paris’teki evsizlerin ülke çapında “paylaşılmasını” öngören bir yasa tasarısı planladığını da sözlerine ekledi. Ferraud senatör olmadan önce göçmenlerin Paris’te yoğun olarak toplandığı Gare du Nord’u (Kuzey Garı) da içine alan 10’uncu bölgenin belediye başkanlığı görevini üstleniyordu.

“DEVLETİN SORUMLULUĞUNDA, TEK BAŞIMIZA YAPAMAYIZ”
Evsiz ve göçmenlere Paris dışında konaklama sunmak için geçici karşılama merkezlerinin kurulmasının bir çözüm olduğu belirtilse de dikkatli şekilde planlanması ve yerel yönetimlere devlet desteği sağlanmasını gerektiriyor.

Paris’in şehir planlamasından sorumlu belediye başkan yardımcısı Emmanuel Gregoire evsizlerin ve göçmenlerin barınmasının devletin sorumluluğunda olduğunu belirterek, “Biz üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz ve küçük çocuklu aileler de dahil olmak üzere özellikle hassas durumda olan ve bizim sorumluluğumuzda olan insanlar için acil barınma imkanı sunan yerler açtık, ancak bunu tek başımıza yapamayız ve bu bizim işimiz değil.” diye konuştu.

Başkent belediyesine göre, Paris’in de yer aldığı Ile-de-France vilayetinde 150 bin kişi geçici konaklamalarda yaşıyor ve çoğunluğu erkek tahmini 3 bin kişi uzun süredir evsiz olarak başkent sokaklarında uyuyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi