Yunanistan’da seçimler 25 Haziran’da

Parti liderleri, işbirliği hükümeti kurmayı arzu etmediklerinde mutabık kaldılar.

Yunanistan’da geçen Pazar günü yapılan seçimlerde iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP) oyların yüzde 41’ini toplamasına rağmen, nisbi seçim sisteminin öngördüğü yüzde 46 oranının altında kaldığı için hükümet kurulamadı.

YDP lideri Kiryakos Miçotakis , muhalefet partileri ile işbirliğine yanaşmadığı gibi ; muhalefet partileri de kendi aralarında bir işbirliği hükümeti kurma gibi bir niyet göstermediler.

Bu nedenle zaten, Cumhurbaşkanı Ekaterina Sakellaropoulou’nun kendilerine verdiği “hükümet kurma görevini” teker teker iade ettiler.

Parlamentoya yüzde 3 barajını aşarak girmeyi başaran 5 partinin lideri, Cumhurbaşkanı Ekaterina Sakellaropoulou’yu hep birlikte ziyaret ederek , “seçim sonuçları itibariyle hükümet kuracak herhangi bir zemini bulamadıkları” gerekçesiyle “seçimlerin 25 Haziran’da tekrarlanması konusunda mutabık kaldıklarını” açıkladılar.

Bu durumda ve uygulanan prosedüre göre önümüzdeki Pazar günü (Türkiyedeki 2.tur CB seçimlerinin yapılacağı 28 Mayıs Pazar günü) geçen Pazar günü partilerin işaret usülü ile çıkardıkları toplam 300 milletvekili , -ülkede laiklik olmadığı için- dini törenle ve el kaldırma usulü ile “anayasaya sadık kalacaklarına” dair and içecekler. Batı Trakya’dan seçilen 4 müslüman Türk azınlık milletvekili ise Kuran-ı Kerim’e el basarak and içecekler.

Pazartesi günü düzenlenecek Parlamento toplantısında milletvekilleri Parlamento Başkanını seçecekler ve hemen aynı günün akşamı, Cumhurbaşkanının kararnamesiyle Parlamentonun feshedildiği açıklanacak.

Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra geçici hükümetin kurulması için gerekli işlemler başlatılacak.

Anayasa uyarınca teknokratlar tarafından kurulacak geçici hükümetin başına, en yaşlı yüksek yargıç konumundaki Sayıştay Başkanı Yanis Sarmas’ın getirilmesi bekleniyor.

Başbakan Kiryakos Miçotakis Başbakanlık görevini ve kabinesindeki Bakanlar, en geç önümüzdeki haftanın sonuna kadar (02 Haziran Cuma) devir teslim törenleriyle görevlerini geçici hükümetin üyelerine teslim edecek.

25 Haziran seçimleri, “güçlendirilmiş salt çoğunluk sistemiyle” yapılacağından, en az yüzde 37.5 oy alacak parti, sistemin öngördüğü gibi “bonus”olarak fazladan milletvekili alacağından, 300 sandalyelik parlamentoda çoğunluğu sağlamış olacak ve tek başına hükümet kurma hakkına sahip olacak.

Yürütülen bütün tahminler geçen hafta seçimlerinde yüzde 41’e yakın oy toplayan “muhafazakar YDP’nin 25 Haziran seçimlerini de önde bitireceği ve tek başına hükümet kuracak kadar oy toplayacağı” doğrultusunda bulunuyor.

Geçen seçimlerde yüzde 20 oranında oy alarak büyük bir yenildiye uğrayan Aleksis Çipras liderliğindeki radikal sol SYRİZA partisi ise 25 Haziran seçimlerine “daha hazırlıklı gireceğini” ve Kiryakos Miçotakis’i ima ederek “otoriterliğe karşı mücadele vermeye hazır olduğunu” açıklıyor.

Yunanistan’daki siyasi parti liderleri önümüzdeki Pazartesinden itibaren yeniden seçim kampanyalarına başlayacak.

Kaynak: T24

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi