AB ve ABD parlamenterleri, BM İklim Zirvesi liderliğinin bir petrolcüye bırakılmasına isyan etti

Avrupa ve Amerika'dan 130 parlamenter, COP 28 Başkanlığına atanan Abu Dabi Ulusal Petrol şirketi CEO'su El Cabir'in görevden alınmasını istedi. Parlamenterler, uyardı: "İklim krizi onu yaratanlarca önlenemez!"

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nden 130’u aşkın milletvekili, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) devlet petrol işletmeleri CEO’su Sultan Ahmed El Cabir’in 2023 COP28 iklim zirvesi başkanlığından alınması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve ABD Başkanı Joe Biden’a hitaben yazılan ortak mektupta milletvekilleri, fosil yakıt şirketlerinin yıl sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleşecek görüşmeler üzerinde “aşırı etki” de bulunduğu konusunda uyardılar.

BAE’nin devlet mülkiyetindeki Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’ni yöneten El Cabir’i zirvenin başkanlığına atama kararı açıklandığı andan başlayarak tartışma doğurmuştu.

Milletvekillerinin mektubu, Atlantik’in her iki yakasında El Cabir’in görevden alınması doğrultusunda giderek genişleyen kampanyaya güç katıyor.

MÜZAKERELERİ TEHDİT EDİYOR
Ortak mektubun imzacıları “COP28’in başkanlığına dünyanın en büyük petrol ve gaz şirketlerinden birinin -yakınlarda petrol üretimini dünyadaki beşinci en büyük artışı temsil eden 7,6 milyar varile çıkartmayı planladığını açıklayan bir şirketin -CEO’sunu atama kararı müzakereleri baltalama riski taşıyor” diye yazıyorlar.

“Dümeninin bir petrol şirketi yöneticisinin elinde bulunmasının görüşmeleri ciddi bir biçimde tehlikeye attığını” girecek” diye ekliyorlar.

Milletvekilleri ayrıca, COP’lar üzerindeki kurumsal etkiyi sınırlayan önlemler talep ederek, gelecek ay Bonn’daki teknik BM iklim görüşmelerinde yeni kurallara yönelik ilk adımların atılabileceğini öne sürüyorlar. “Fosil yakıt endüstrisinin ve lobicilerinin [BM] karar alma sürecindeki etkisini sınırlayan somut kurallar benimseyerek iklim politikasını kirletici müdahalelerden korumak bizim için çok önemli ….”

İMZACILAR
ABD’den çağrıyı imzalayanlar arasında 25 Kongre üyesinin yanı sıra Demokrat Senatörler Elizabeth Warren, Bernie Sanders ve Sheldon Whitehouse da var.

Avrupa Birliği’nden yaklaşık 100 imzacı arasında AP Yeşiller Grubu liderleri Terry Reintke ve Philippe Lamberts, Sol’un liderleri Manon Aubry ve Martin Schirdewan ve Sosyalistler ve Demokratların başkan yardımcısı Muhammed Chahim de yer alıyor.

Aubry, “Bizi bu iklim krizine şirketlerin açgözlülüğü ve lobicilerin yalanları sürükledi” dedi. “Özel çıkarların siyasete müdahalesini önlemeli ve geleceğimizin sahipliğini yeniden kazanmalıyız.”

AB VE ABD LİDERLERİ EL CABİR’İ SAVUNUYOR
AB bünyesindeki Avrupa Yeşil Sözleşmesi şefi Frans Timmermans , El Cabir’in “bizi başarılı bir COP’a taşımak açısından son derece iyi atama” olduğunu söyledi. ABD iklim elçisi John Kerry de, El Cabir’i “müthiş bir seçim” olarak niteledi.

Bir BM COP28 sözcüsü de El Cabir’i savundu ve “yenilenebilir enerji alanındaki 20 yıllık kariyerini” ve iklim müzakelerinde daha önce yer almış olmasını gündeme getirdi.

Sözcü, “[El Cabir’in] enerjinin bütün alanlarında çalışan bir mühendis olarak sahip olduğu deneyiminin, kıdemli küresel endüstri liderliği deneyimiyle birleşmesinin, BAE’nin COP28’e dönüştürücü yaklaşımını yönlendirmeye katkıda bulunacak meziyetler olduğuna inanıyoruz” dedi.

Kaynak: Bianet

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi