Piyasalar da Erdoğan’a güvenoyu vermedi: Seçimler sonrası dolar ve euro yükseldi, düşen borsa devre kesti

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağının belirginleşmesinin ardından dolar ve euro, Türk lirası karşısında yükselişe geçerken ülkenin borçlanma maliyetleri için önemli bir gösterge olan CDS risk primi arttı.

BİST-100 temel endeksi açılışta yüzde altının üzerinde geriledi. Kayıpların yüzde 5’i geçmesi nedeniyle endeks bazında devre kesildi.

Sabah saatlerinde Amerikan doları 19,6 liradan işlem görürken euro da 21,4 liradan alıcı buluyor.

BORSA İSTANBUL DEVRE KESTİ
Borsa İstanbul da seçimler sonrası haftaya sert düşüşle başladı. BİST-100 temel endeksi açılışta yüzde altının üzerinde geriledi. Kayıpların yüzde 5’i geçmesi nedeniyle endeks bazında devre kesildi.

Borsa yönetiminden “Saat 09:55:17 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur” açıklaması yapıldı.

VİOP YÜZDE 6,1 DÜŞÜŞLE AÇILDI
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) haziran vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, haftaya yüzde 6,1 azalışla 5.489,50 puandan başladı.

Haziran vadeli endeks kontratı, açılış seansında önceki normal seans kapanışının yüzde 6,1 altında 5.489,50 seviyesinden işlem gördü.

Reuters’e konuşan Tellimer Araştırma Direktörü Hasnain Malik “Kılıçdaroğlu’nun kazanmasını ve geleneksel ekonomi politikalara dönüşü ümit eden yatırımcılar için bu sonuçlar büyük hayal kırıklığına yol açtı” ifadelerini kullandı.

S&P Global Market Intelligence’a göre Türkiye’nin CDS risk primi 105 baz puan sıçrayarak 597 baz puana kadar çıkarak Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi