Aşırı sağın iktidarındaki İtalya’da ‘başkanlık sistemi’ tartışması

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Salı günü, İtalya’nın hükümet sistemini değiştirme ve cumhurbaşkanı ya da başbakana daha fazla yetki verme planlarına destek toplamak amacıyla muhalefet partileriyle görüşmelere başladı.

Meloni, “Böyle bir reformu mümkün olan en geniş mutabakatla yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu, eğer bir uzlaşma olmazsa bunu yapmayacağımız anlamına gelmiyor” dedi.

Meloni Salı günkü toplantılar öncesinde yaptığı açıklamada planlarına geniş çaplı destek bulmayı umduğunu fakat tersi durumda da sürecin ilerleyebileceğini belirtti.

Meloni, “Böyle bir reformu mümkün olan en geniş mutabakatla yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu, eğer bir uzlaşma olmazsa bunu yapmayacağımız anlamına gelmiyor,” dedi.

Ülkenin en büyük iki sol eğilimli muhalefet partisinin yanı sıra daha küçük merkez partiler de başbakanla yapılan görüşmelerin ardından planlara karşı olduklarını dile getirdiler.

Ansa haber ajansının bildirdiğine göre muhalefetteki Demokrat Parti lideri Elly Schlein, partisinin cumhurbaşkanı ya da başbakanın doğrudan seçilmesine karşı olduğunu söyledi. Schlein, “Başkanın rolünün tek bir erkek ya da kadının komuta ettiği bir modele indirgenmesinden yana değiliz,” dedi.

Eski bir başbakan olan ve şu anda İtalya’nın ikinci büyük muhalefet partisi Beş Yıldız Hareketi’nin lideri Giuseppe Conte, Meloni ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, önerdiği üç reform seçeneğine de karşı olduğunu söyleyerek “Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından devlet başkanı olarak seçilmesi; cumhurbaşkanının hükümetin başı olduğu ancak kendi programını yürütmek üzere bir başbakan seçtiği Fransız tarzı ‘yarı başkanlık’ ve başbakanın doğrudan halk tarafından seçilmesi.” dedi.

Diğer partilerin desteği olmadan İtalyan hükümeti anayasa reformlarını ancak halk oylamasına sunarak geçirebilir. Meloni’nin partisi İtalya’nın Kardeşleri’ndeki pek çok kişinin bunun çok riskli olacağına inandığı bildiriliyor.

Meloni ve yarı başkanlık sistemi fikrinin diğer savunucuları, bunun İtalyan siyasetini daha istikrarlı hale getireceğini söylüyorlar.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****