Fransa, İtalya ve İspanya’da kuraklık: Su kısıtlamaları başlıyor
Akdeniz havzasında küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri gündelik yaşamda hissediliyor.
Fransa’nın İspanya sınırındaki Pyrenes-Orientales bölgesinde kuraklık nedeniyle su kullanımında kısıtlamaya gidileceği duyuruldu. Kısıtlamalar dahilinde bahçe sulama, araba yıkama ve evlerin yüzme havuzlarını doldurma yasaklanacak.
“Bolluk kültüründen çıkmak durumundayız” diyen Fransa Ekolojik Geçiş Bakanı Christophe Bechu 10 Mayıs’tan itibaren kuraklık konusunda en yüksek uyarı düzeyi olan kriz seviyesine geçileceğini açıkladı.
Bakan bechu iklim değişikliğinin halihazırda yaşandığını belirterek “Sahip olduğumuz kaynakları kullanırken çok daha ölçülü davranmalıyız.” dedi.
Ülkede kurak geçen kış aylarının ardından baharda yükselen sıcaklıklar ve yağış eksikliği tarımı da olumsuz etkiliyor.
Su eksikliğinin yol açtığı ürün kaybının ulusal birliği tehdit etme riski bulunduğuna dikkat çeken bakanın verdiği rakamlara göre ülkede yaklaşık 2 bin köy ve kent bu yıl su kaynaklarını kaybetme riski altında.
İSPANYA’DA DA KURAKLIK ENDİŞELENDİRİYOR
Sınırın diğer tarafında da kuraklık çiftçileri uzun süredir endişelendiriyor. İspanya’nın çeşitli bölgelerinde halk yağmur duasınaçıkarak hasadı kurtarma ve su kaynaklarını tazeleme umudunda.
İTALYA’DA KURAKLIK VE SEL
Öte yandan, Fransa’nın Akdeniz’den komşusu İtalya’da aşırı yağış sonucu yaşanan sel felaketinde iki kişi hayatını kaybetti. Ülkede kuraklık nedeniyle nehir yatakları kururken, ani ve aşırı bastıran yağışlar su baskınlarının yaşanmasına yol açıyor.
Fransa’da geçtiğimiz yıl yaşanan aşırı sıcaklar ve düşük yağış orman yangınlarından ürün yetiştirmeye kadar birçok önemli soruna neden oldu. Uzmanlar bu eğilimin bu yıl artarak süreceği uyarısında buunuyor.
Ülkenin Akdeniz kıyısındaki bölgelerde yeraltı su kaynaklarının şimdiden az olduğu belirtiliyor. Kuraklık konusunda şimdilik sorunun beklenmediği iki bölgenin Bretagne ve Aquitaine olduğu bildirildi.
Geçen yıl bin belediyede ciddi su sıkıntısı yaşanmış, 400 yerleşim yerine şişeler ve sebillerle su taşınmıştı.
Kaynak: Euronews Türkçe