Avrupa’da iklim aktivistleri 22 üniversite ve okulu işgal etti
Aktivist grup, kendilerini "ikinci 68 kuşağı" olarak tanımlıyor.
Avrupa’daki iklim aktivisti grupların çağrısıyla, bir aylık sürede çeşitli ülkelerden 22 üniversite ve okul, öğrenciler tarafından işgal edildi.
The Guardian’ın haberine göre, Almanya, İspanya ve Belçika’da birçok üniversite işgal edilirken Çekya’da yüze yakın öğrenci Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın dışına kamp kurdu. Ayrıca Birleşik Krallık’taki Leeds, Exeter ve Falmouth Üniversiteleri de işgal edildi.
Portekiz’in başkenti Lizbon’da yedi okul ve iki üniversite işgal edilirken, eylemler perşembe günü bir lisenin 3 gün boyunca kapalı olmasına neden oldu. Ayrıca Lizbon Üniversitesi’nde eylem yapan aktivistler beşeri bilimler dekanlığını işgal etti. Öğrencilerle dayanışma gösteren genç aktivistler ise Lizbon’da ana caddeleri ulaşıma kapattı.
İşgaller, 2019’da çok ses getiren “Fosile son ver: İşgal et!” (End Fossil: Occupy!) sloganlı gençlik iklim eylemlerinin bir devamı olarak tanımlandı. Kampanya temsilcilerinin açıkladığı metinde, hareketin gençlerin taleplerini daha radikalleştirdiği belirtti. Ayrıca “bilimi dinlemek” yerine fosil yakıt kullanımının hemen bitirilmesi gerektiği vurgulandı.
Geçen sene eylül ve aralık ayları arasında “işgal dalgası” olarak adlandırılan protestolarda birçok ülkedeki 50 okul ve üniversite işgal edilmişti. Bu okullardan üçündeki işgaller polis tarafından güç kullanarak sonlandırılmıştı.
İklim aktivisti topluluk, hareketlerini “ikinci 68 kuşağı” olarak adlandırıyor. 1968 yılında Fransa’daki antiemperyalist öğrenci hareketi ile başlayarak birçok ülkeye yayılan eylemlere atıf yapılan açıklamada iklim aktivizminin kitleselleşmesi çağrısında bulundu.
Fosil yakıt kullanımın bir an önce tamamen bitirilmesi çağrısını yapan topluluk katılımcılara üç çağrıda bulundu: “Gençlerin öncülüğünde işgal, iklim adaleti için talepler ve kazanana kadar işgal.”