ABD, Fransa ve Türkiye Sudan’daki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı

Sudan'da düzenli ordu ile paramiliter güçler arasında bir haftayı aşkın süredir devam eden ölümcül çatışmalar sonrası ABD, Fransa ve Türkiye bu ülkelerdeki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 15 Nisan’da Hartum’da ve Darfur’un batı bölgesinde patlak veren şiddet olayları yüzlerce kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden oldu. Çatışmalar sonrası binlerce kişi ülkeyi terk ederken yabancı ülke vatandaşları da tahliye çağrısında bulunuyor.

ABD’nin ardından Fransa da pazar günü yaptığı açıklamada Sudan’daki vatandaşlarını ve diplomatik personeli için ‘hızlı bir tahliye operasyonu’ başlattığını duyurdu. Operasyonda AB ve ‘müttefik ülke vatandaşları’ da tahliye edilebilecek.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da çatışma bölgelerinde bulunan Türk vatandaşlarının üçüncü ülkeler üzerinden Türkiye’ye dönüşlerine yardımcı olmak için harekete geçildiği bildirildi.

Yardım talep eden üçüncü ülke vatandaşlarının da tahliye operasyonuna dahil edildiği belirtilen açıklamada “Yurda dönüş talep eden vatandaşlarımız için gerekli yönlendirmeler, Büyükelçiliğimiz ile Bakanlığımız sosyal medya hesapları ve bugüne kadar kayıt yaptıran vatandaşlarımızın irtibat bilgileri kanalıyla yapılmaktadır.” denildi.

Dünya çapında web erişimini izleyen Londra merkezli NetBlocks kuruluşuna göre Sudan’da geniş çaplı bir internet kesintisi yaşanıyor.

Kaynak: AP, AA

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi