Fransa’da sendikalar yenilgiyi kabul etmiyor: 1 Mayıs yeni direniş döneminin başlangıcı olacak

Sendikalar arası birlik, Macron'un "emeklilik reformu" sayfasını kapatma çağrısını kabul etmedi. İşçiler, 1 Mayıs'ı "emeklilik reformu"nun geri çekilmesi ve çalışma yasalarının işçiler lehine değiştirilmesi için yeni bir başlangıç olarak ilan etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pazartesi akşamı [TSİ 21:00’de] Élysée Sarayından yaptığı TV konuşmasında, halkı üç ay süren isyanın ardından Anayasa Konseyi kararıyla ve Ulusal Meclis’ten geçirmeden yasalaştırdığı “Emeklilik Reformu” sayfasını kapatmaya çağırdı.

Hafta sonu yürürlüğe giren yasanın Resmi Gazetede yayımlanması sonrasında ilk kez halka seslenen Macron Fransızların emeklilik yaşının yükseltilmesine yönelik “öfke”sini anladığını ileri sürdü.

Ancak Macron’un konuşması yeni bir protesto dalgasını tetiklemekten başka bir sonuç doğurmadı. Parisliler ellerinde tencere ve tavalarla meydnlara ve caddelere çıktılar.

“TESELLİ FIRSATI”: ÇALIŞMA YASASI
Macron birkaç dakikasını reformun “halk tarafından kabullenilmemiş olması”na hayıflanmaya ayırdığı konuşmasının büyük bölümünü işçileri emeklilik reformundaki kayıplarının tesellisi olacak “yeni bir çalışma yaşamı sözleşmesini müzakere”ye katılarak “çalışanların gelirini çoğaltmak, mesleki yıpranmaya çözüm getirmek, yaşlıların istihdamını artırmak ve yeniden eğitime yardımcı olmak” üzere ortaklaşmaya davet etti.

Macron, reformun “gerekliliği”nde ısrarlıydı. “Hiçbir şey yapmama”nın çözüm olmadığını vurguladı. Ancak girişimin halkın rızasını kazanmadığını da kabul etti. “Bu reform kabul edildi mi? Açıkçası hayır. Aylarca süren istişarelere rağmen bir fikir birliği bulunamadı ve bundan dolayı üzgünüm.” dedi.

Reforma yönelik protestolara dikkat çekerek, “Hiç kimse, özellikle de ben, bu sosyal adalet talebine sağır kalamayız” dedi. “Cevap ne sertlikte ne de aşırılıkçılıkta olabilir” diyen cumhurbaşkanı, sendikalarla görüşmeye “kapısının her zaman açık olacağını” da sözlerine ekledi.

İŞÇİLER MÜZAKEREYE GİTMEYECEK
Ancak, Devlet Başkanı’nın bu konuları tartışmak üzere Salı günü Élysée Sarayı’na yaptığı davete olumlu yanıt verenler yalnızca işverenler oldu. Sendikalar davete gitmeyecek. BTV’de konuşan Fransa Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT) Genel Sekreteri Laurent Berger , “boş” olarak nitelediği Macron’un konuşmasının emeklilik reformun yol açtığı ağır hasarı giderme açısından hiç bir işe yaramayacağını söyledi. Berger, “Bu konuşmada işçileri ilgilendiren hiçbir şey [olmadığı]nı” söyledi.

Berger, “Bu konuşma [sohbet robotu] ChatGPT tarafından yapılıyor gibiydi” dedi. “Ele avuca gelir hiçbir tarafı yoktu. Acaba Macron üç aydır. başka bir ülkede mi yaşıyordu” diye sordu. Fransa Teveizyonu 1. Kanalı’na konuk olan Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu CGT’den Sophie Binet de “emeklilik reformu geri çekilmedikçe normale dönüş olmayacak” dedi.

SENDİKALAR ARASI BİRLİK
Sekiz sendikanın akşam geç saatlerde Macron’un konuşması ardından yayımladıkları ortak bildiri Macron’un konuşmasının işçi sınıfı tarafından nasıl okunduğunu özetliyordu: “Başkan’ın, sendikaları, gençliği ve tüm halkı küçük gördüğünün bir kanıtı.”

Sendika temsilcileri, Cuma akşamı Anayasa Konseyi’nin kararından sonra yaptıkları basın açıklamasında da dile getirdikleri üzere “kavganın bitmediği”nde” kararlı.

Yöneticiler sendikası CFE-CGC başkanı François Hommeril, tutumlarını “Temsil ettiğimiz insanlar davadan vazgeçmekten yana değiller” diye özetliyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası FSU Genel Sekreteri Benoît Teste de, “Ne Başkan ne de biz direnişin sona ermesini itiyoruz” diyor.

1 MAYIS: YENİ BAŞLANGIÇ
Sendikalar emeklilik reformunda uğradıkları kayıpları, gündeme gelecek olan çalışma yasalarının tartışılması döneminde kapatmayı umuyor ve 1 Mayıs’ı bu mücadelenin başlangıcı olarak görüyorlar. Öte yandan 1 Mayıs’a ön gelen dönemde Fransa Demiryolları idaresi SNCF’de örgütlü CGT, Unsa, SUD demiryolu ve CFDT konfederasyonları 20 Nisan Perşembe gününü “öfke demiryolu günü” olarak değerlendirme kararında. CGT de 20 ve 28 Nisan’da, “tüm barışçıl biçimlerde, direnişin özellikle de bölgeler ve meslekler temelinde sürdürülmesi” çağrısında bulunuyor.

Sendikalar arası birlik Macron’un konuşmasından bir saat sonra sendika liderlerinin imzasıyla yayınladığı basın açıklamasında, “Sosyal adalet için birlik, beraberlik ve kararlılık adına” 1 Mayıs’ın, her yerde emeklilik reformuna yönelik sakin ve kararlı bir kitlesel, birleşik bir halk seferberliği günü kılınması çağrısında bulundu.

“Bu haksız, vahşi ve adaletsiz reformun yürürlükten kaldırılması için tüm işçileri, gençleri, emeklileri ve tüm nüfusu iş arkadaşları, dostları ve aileleriyle topluca 1 Mayıs’a katılmaya çağırdı.

Kaynak: Bianet

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****