Hükümetten Mağusa, İskele, Yeniboğaziçi’nde yeni ‘vurkaç’ hazırlığı

Üst-Ül Hükümetinin Pazartesi gününe yönelik planına dair duyumlar alan Şehir Plancıları Odası açıklama yaptı.

Bugün Kıbrıs

KTMMOB Şehir Plancıları Odası, Üst-El Hükümetinin, Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi bölgesinde Pazartesi yapması beklenen hamleye ilişkin açıklama yaptı. Oda yetkilileri, “Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci 2 Emirnamesi”nin kaldırılmasına benzer bir hamle ile kargaşa yaratılarak yarım kalmış kaçak ve usülsüz işlere onay verileceğini belirtti. “Ne İmar Planı ne Emirname sadece sermaye” başlıklı açıklama özetle şöyle:

“Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Şehir Plancıları Odası olarak, aylardır, önce Birlik Yasası’nda, ardından da İmar Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklerin ortak akıl, bilim ve hukuk zeminine çekilebilmesi için mücadele ediyoruz. Çünkü siyasi irade, her iki yasanın da geri çekileceğine ilişkin Meclis kürsüsünden sözler vermesine karşın, sadece İmar Yasası değişikliğini geri çekti. KTMMOB yasa önerisi hala Meclis Komitesi gündeminde duruyor.

Önümüzdeki hafta, Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi bölgesinde, “Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi Bölgesi Geçiş Süreci 2” Emirnamesi’nin kaldırılmasına benzer bir hamle ile yeni bir kargaşa yaratılmaya çalışılacağı, bu sırada da, yarım kalmış kaçak/usülsüz işlerin halledilebilmesinin hedeflendiğine ilişkin karanlık bir istihbarat söz konusu. Böylesi bir çabayı anlamakta zorluk çekiyoruz! Bölgeye ve halkına zarar verecek, kamu yararını hiçe sayan ve sadece belirli kesimlerin çıkarına hizmet edecek bu girişim başlamadan bitmeye mahkumdur!

Bir başka girişim ise, Maraş Depremi ile birlikte gündeme gelen, ülkemizde de güvenli olmayan bazı bölgelerdeki konut stokunun iyileştirilmesi niyeti ile çözüm olarak görülen KENTSEL DÖNÜŞÜM meselesi! 15 meslek odası, binlerce üyesi ile alanında uzman şehir plancılarını, kentsel tasarımcıları, mimarları, peyzajcıları ve mühendisleri bünyesinde bulunduran KTMMOB’den yararlanmak varken, çözüm ülke dışında aranıyor! Üstelik, İmar Yasası değişikliği çalışmalarında olduğu gibi sadece inşaat sektörünün temsilcileri ile işbirliği yapılarak!

Şehir plancıları olarak bizler, şemsiyesi altında ortaklaştığımız KTMMOB ile birlikte yetkili ve uzman olduğumuz alanlarda – İmar Yasası değişikliği, tıkanmış Mağusa-İskele-Yeni Boğaziçi Planı, dirençli şehirler yaratılması, ekonomik, sosyal ve fiziksel olarak çöküntü alanları haline gelmiş kent bölgelerini canlandırabilmek için “kentsel dönüşüm” dahil – her türlü planlama aracının geliştirilmesinde emek vermeye, katkı koymaya hazırız.

Ancak öte yandan bilinmesini isteriz ki, idarenin, siyaset kurumunun ya da onların desteği ile belirli çıkar çevrelerinin, kentlerin geleceğini karartabilecek, kentli haklarını ihlal edecek, hukuka, kamu yararına, ortak akla ve bilimi aykırı her türlü hamlenin ve girişimin karşısında olacağız!”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****