Mine Atlı: “Yüzleşme dönemi Kıbrıs’ta yaşanmadı”

Brüksel'de temaslarda bulunan TDP Genel Başkanı Mine Atlı, savaş döneminde yaşanan tecavüzlerle ilgili yüzleşme döneminin Kıbrıs’ta yaşanmadığını söyledi.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mine Atlı, Brüksel’de gerçekleştirilen “Barış ve Güvenliğe Toplumsal Cinsiyet Boyutunun Katılması İçin Dönüştürücü Bir Vizyon” konulu panelde yaptığı konuşmada savaşta yaşanan tecavüzlerin mağduru kadınların hala travma yaşadığını vurguladı, Türkiye ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Brüksel temsilcisiyle görüşmesinde de Kıbrıs’taki çözüm süreciyle ilgili etkin bir lobi yapılmadığını dile getirdi.
 
ATLI: BU GİBİ ETKİNLİKLER KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE ANAHTAR ROL OYNUYOR
TDP Kadın Hakları Hareketi Koordinatörü Filiz Uzun ile birlikte Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekilleri Niyazi Kızılyürek ve Yorgos Georgiu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ziyaret sonrası yurda dönen Atlı, Brüksel’de birçok temasta bulundu.
Kadınların dönüştürücü gücüne her zaman inandığını söyleyen Mine Atlı, bu gibi etkinliklerin de Kıbrıs sorununun çözümünde anahtar rol oynadığına inandığını ifade etti.
 

“TECAVÜZ MAĞDURU KADINLAR HALA BUNUN TRAVMASIYLA YAŞIYOR”
“Barış ve Güvenliğe Toplumsal Cinsiyet Boyutunun Katılması İçin Dönüştürücü Bir Vizyon” konulu panelde, POGO Başkanı Skevi Koukouma’nın “Kıbrıs’taki savaş döneminde yaşanan tecavüzlerle ilgili çalışmalarını” anlattığı konuşmasının ardından söz alan Mine Atlı, kadınların yaşadığı travmalarla ilgili yüzleşme döneminin Kıbrıs’ta yaşanmadığını söyledi.

Atlı, “Tecavüz mağduru kadınlar hala bunun travmasıyla yaşıyor. Yüzleşme ve iyileştirme yönünde devlet nezdinde hiçbir adım atılmadı. Kadınların savaşta yaşadıklarını; ırk kimliğimizle değil kadın kimliklerimizle dinlediğimiz ve birbirimize kendimizi ifade etmek için alan tanıdığımız takdirde, birbirimizi iyileştirebiliriz” dedi.
 
“TÜRKÇE’NİN AB DİLİ OLARAK KABUL EDİLMESİ VE KIBRIS’TAKİ ÇÖZÜM SÜRECİ İLE ETKİN BİR LOBİ YAPILMIYOR”
Panelde yaptığı konuşmanın ardından, Türkiye ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Brüksel temsilcisi Kader Sevinç’le de görüşen Atlı, Türkçe’nin AB dili olarak kabul edilmesi ve Kıbrıs’taki çözüm süreci ile ilgili uzun zamandır etkin bir lobi yapılmadığını aktardı.
Atlı, “Bu bağlamda Kıbrıs Türk toplumu olarak da lobi faaliyetlerini arttırmak zorundayız. Tüm enerjimizi Türkiye’nin sömürge politikalarına karşı direnmeye harcadığımız bu dönemde esasen ne Kıbrıslıtürklerin ne de Türkçe konuşan toplumların hakları noktasında etkili bir mücadele verebiliyoruz” dedi.
 
“ULUSLARARASI HUKUKUN PARÇASI OLMAYI ÇOCUKLARIMIZA BORÇLUYUZ”
Kıbrıs’ın her bir kösesinde çözüm yanlılarının sesinin sivil bir çatı altında toplanması gerektiğine işaret eden TDP Genel Başkanı Mine Atlı, bu AB’nin karar verme mekanizmalarının merkezinde yankılanması gerektiğini kaydetti.
Atlı, “’Var olmayan’ bir toplum halinden çıkıp, uluslararası hukukun bir parçası olmak bizim hakkımız ancak en önce çocuklarımızın hakkı. Bunu çocuklarımıza borçluyuz” ifadelerini kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi