Atina-Ankara arasında ‘iyi komşu’ ilişkilerine dönüş devam ediyor: İki Yunan Bakan, bugün Hatay’ı ziyaret edecek

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos ile Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, bugün Türkiye Milli Savunma ve İçişleri bakanları Hulusi Akar ile Süleyman Soylu ile birlikte Hatay’ı ziyaret edecek.

Yunan Bakanların ziyareti, Türk-Yunan ilişkilerinde, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremlerinden sonra başlayan yeni yakınlaşma dönemi çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Gerek Panayiotopulos, gerekse Mitarakis bu ziyaret öncesi “sıcak” mesajlar verdiler.

Panayiotopulos, Mega televizyonuna “Türk-Yunan ilişkilerindeki gerginliğin yumuşadığı, retorik düzeyde de, sahada da apaçık görünüyor. Biz, bu yeni ortamın kalıcı olmasını arzuluyoruz. Bu ortamı, fırsat olarak görmeliyiz dedi.

“Türkiye’ye, Akar ile tüm anlaşmazlıklarımızı çözmeye gitmiyorum” diyen Yunanistan Savunma Bakanı, “Türkiye’deki depremler gibi doğa felaketlerinin, trajedilerin, stratejik rekabetlerden daha büyük önem taşıdıklarını, ayrıca aynı zamanda, gerginliklerin giderilmesine de vesile olabileceklerine ilişkin bir mesaj vermek için gidiyorum” diye konuştu.

Göç ve İltica Bakanı Mitarakis ise Skai televizyonuna, “Türkiye ile iyi ilişkilerimizin olması önemli. Komşumuzla bir barış köprüsü oluşturulması çabası çerçevesinde, Panayiotopulos ile birlikte deprem bölgesine gidiyorum. Orada Akar ve Soylu ile görüşeceğiz” dedi.

Yunanistan, depremden sonra Türkiye’ye ilk yardım ekibi gönderen ülkelerden biri oldu. Atina, arama-kurtarma ekiplerinin yanı sıra bölgeye 80 ton tıbbi ve ilk yardım ekipmanı gönderdi. Hükümetin çalışmalarının yanında Yunanistan’ın birçok kentinde de sivil toplum kuruluşları, Türkiye’ye gönderilmek üzere yardım topladı. Dendias, afet bölgesini bizzat ziyaret ederek, “İlişkilerimizin düzelmesi için bir deprem daha yaşanması gerekmiyor” demişti.

Uzmanlar, Yunanistan’ın deprem sonrasındaki tutumunun ardından Ankara-Atina hattında ilişkilerde iyileşme yaşanabileceği yorumunda bulunmuştu.

Yunanistan’da 57 kişinin ölümüne sebep olan tren kazasından sonra da Türkiye dayanışma mesajları yayımladı. Başkentlerden karşılıklı olumlu mesajlar gelmeye devam ediyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 20 Mart’ta Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile yaptığı görüşmeden sonra iki ülkenin uluslararası arenada bazı adaylıklarını karşılıklı olarak destekleme kararı aldıklarını söylemişti.

Türkiye, 25 Mart’ta Yunanistan’ın Ulusal Günü’nü kutlamıştı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi