Avrupa Parlamentosu’ndan Ersin Tatar’a çağrı: IMAGINE PROGRAMINA GERİ DÖN!

Avrupa Parlamentosu Kültür ve Eğitim Komitesi Başkanı Sabine Verheyen imzalı mektupta iki toplumlu barış programından tek taraflı çekilen Ersin Tatar’a ciddi uyarılar yapıldı.

HABER MERKEZİ

Avrupa Parlamentosu üyesi Niyazi Kızılyürek’in girişimiyle, Sol Grup adına kordinatörlüğünü yaptığı Kültür ve Eğitim Komitesin’den Ersin Tatar’a “Imagine programına geri dön” çağrısı yapıldı.

IMAGINE programı, Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği ve Dayanışma Evi tarafından İki Toplumlu Eğitim Teknik Komitesi himayesi altında uygulanmaktaydı ve Federal Almanya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse ediliyordu. Program aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) ve BM Özel Danışman Ofisi (OASG) tarafından da destekleniyordu.

2017’den itibaren Kıbrıs’ta başarıyla uygulanan IMAGINE projesine 2022 yılına kadar adanın her iki tarafından 6117 öğrenci ve 714 öğretmenin katıldı.

Kıbrıslı Türk lideri tek tarflı bir kararla bu programdan çekildi. Avrupa Parlamentosu Kültür ve Eğitim Komitesi Ersin Tatar’a gönderdiği mektupla Imagine projesine geri dön çağrısı yaptığı metnin tamamı şöyle:

“Eğitim ve Kütür Komitesi,

Sayın Tatar Bey,
Kıbrıs Türk Toplumu Lideri,

Lefkoşa, Kıbrıs

Kıbrıs’ta en başarılı iki toplumlu programlardan biri olan ‘IMAGINE’ programının, Kıbrıs Türk toplumunun mevcut liderliğinin programa katılımını askıya alması sebebiyle, 2022-23 öğretim yılında uygulanmadığı, Avrupa Parlamentosu Kültür ve Eğitim Komitesi’nin dikkatine gelmiştir.

Komitemiz, bu durumdan ötürü derin bir üzüntü duymaktadır ve Kıbrıs Türk liderliğini kararını değiştirmeye ve programın devamı için gerekli siyasi desteği sağlamaya davet ediyor. Ayrıca, programda yer alan tüm tarafları, mevcut engellere rağmen programı sürdürmenin yollarını bulabilmeleri için ortaya yaratıcı çaba koymaya çağırıyor.

Komite, IMAGINE projesinin Kıbrıs’ta iki toplum arasında temasları artırmayı, ırkçılığa ve şiddete karşı barış kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlayan bir eğitim programı olduğunun farkındadır. 2017’den itibaren Kıbrıs’ta başarıyla uygulanan IMAGINE projesine 2022 yılına kadar adanın her iki tarafından 6117 öğrenci ve 714 öğretmenin katıldığı bilgisini edindik.

IMAGINE programı, Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği ve Dayanışma Evi tarafından İki Toplumlu Eğitim Teknik Komitesi himayesi altında uygulandı ve Federal Almanya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edildi. Program aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü (UNFICYP) ve BM Özel Danışman Ofisi (OASG) tarafından da destekleniyor. Programın uygulanması için, iki toplumun liderliklerinin resmi katılımı ön koşuldur.

Komite, bu mektupla, yukarıdaki bilgiler ve aşağıda belirtilen nedenlerle, programın devamına dair siyasi destek ve teşvikini ortaya koyar.

Birincisi, çatışma bölgelerinde yaşayan topluluklar arasında yakınlaşmanın ve empatinin teşvik edilmesi için genç nesiller ve öğretmenler arasında eğitimsel etkileşim esastır. Müzakere sürecinin olmadığı ve sorunların çözümsüz kaldığı bir dönemde IMAGINE programının önemi daha da artmaktadır.

İkincisi, Kıbrıs’ta iki toplumlu projelerin Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında iletişimi artırdığı ve işbirliğinin kurulmasında başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Bu projelerin Kıbrıs Sorununun kapsamlı bir çözüme kavuşturulması ve bulunacak çözümün kalıcı olması açısından son derece önemli olduğu genel kabul görüyor.

Üçüncüsü, Avrupa Birliği, iki toplum arasında uzlaşma ve güven oluşturmayı amaçlayan IMAGINE gibi programları sürekli olarak desteklemiş ve finanse etmiştir. AB bu duruşuyla, barışa katkıda bulunan diğer çabaların başarılı olmasıyla yakından ilgilenmektedir.

Bütün bunların ışığında, bir eğitim programı olan IMAGINE programının mümkün olan en kısa sürede yeniden başlaması için, mümkün olan her şeyi yapmanızı rica ediyorum.

Saygılarımla,
Sabine Verheyen
AP Kültür ve Eğitim Komitesi Başkanı

Kopya:
Elisa Ferreira, Reform ve Uyum Komiseri.

Colin Stewart, BM Kıbrıs Özel Danışmanı.”

MEKTUBUN ORİJİNALİ
“Mr Ersin Tatar
Leader of the Turkish Cypriot community
Nicosia, Cyprus

Dear Mr Tatar,

It has come to the attention of the Committee on Culture and Education of the European Parliament that one of the most successful bi-communal programmes in Cyprus is not being implemented during the school year 2022-23 because the current leadership of the Turkish Cypriot community has suspended its participation in the programme.

Our Committee regrets this state of affairs. It urges the Turkish Cypriot leadership to reverse its decision and to restore the necessary political support for the continuation of the programme. It also calls on all sides involved in the programme to work productively so that they can find ways to maintain the programme despite the current obstacles.

The Committee is aware that the ‘Imagine’ project is an educational programme aimed at increasing contacts between the two communities in Cyprus so as to counter racism, promoting a culture of peace, understanding and non-violence. We are informed that the programme has been implemented successfully in Cyprus since 2017 and that by 2022, 6117 students, accompanied by 714 teachers from both sides of the divide had participated in this programme.

The programme has been implemented by the Association for Historical Dialogue and Research and the Home for Cooperation under the auspices of the Bi-communal Technical Committee on Education. It is funded by the Federal Foreign Office of the Republic of Germany. The project is also supported by the United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP) and the UN Office of the Special Advisor (OASG). The official participation of the leaderships of the two communities in the programme is a prerequisite for its implementation.

With this letter, the Committee provides its political support and encouragement for the continuation of the programme in view of the information it has received as stated above and for the reasons outlined below.

First, educational interaction among younger generations and their teachers is essential for the promotion of rapprochement and empathy among communities in areas of conflict. The pertinence of the programme grows given that the problems in Cyprus remain unresolved while there is currently no ongoing process of negotiations.

Second, joint, bi-communal projects in Cyprus have proven successful in establishing meaningful contact and cooperation among Greek Cypriots and Turkish Cypriots and are generally considered to be immensely significant in preparing the ground for a comprehensive solution of the Cyprus problem and its future viable implementation.

Third, the European Union has constantly supported and funded programmes that aim for reconciliation and confidence building between the two communities, which is a key objective of the ‘Imagine’ programme. In this capacity, the EU is deeply interested in the success of all complementary efforts contributing to peace.

In view of all this, I urge you to do everything possible so that this educational programme, ‘Imagine’ recommences as soon as possible.

Yours sincerely,
Sabine Verheyen
Chair of the EP’s Committee on Culture and Education

copy to:

Elisa Ferreira, European Commissioner for Cohesion and Reforms

Colin Stewart, UN Special Adviser in Cyprus, Civil Affairs Section UNFICYP”

Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi