Finlandiya polisi Türkiye karşıtı gösteri sırasında Erdoğan kuklasını kaldırdı

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de pazar günü Türkiye karşıtı bir gösteri düzenlendi. Türkiye'nin Helsinki Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriye müdahale eden polis, Recep Tayyip Erdoğan'ın kuklasını kaldırdı.

Helsinki Emniyet Müdürlüğü’nden bir yetkili polisin eylemdeki niyeti “görevdeki Türk cumhurbaşkanını itibarsızlaştırmak” olarak değerlendirdiğini belirtti. Yetkili, hakaret gerekçesiyle polise suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.

Rise Up 4 Rojava Finland adlı bir grup tarafından organize edilen ve polisten önceden izin alınan gösteri, Helsinki’nin merkezindeki Senato Meydanı’nda başlayıp Türk Büyükelçiliği’ne kadar devam etti. Polisin tahminlerine göre 100’den az kişi katıldığı eylemde polisin kuklayı kaldırma girişimi grup tarafından filme alındı ve sosyal medyada paylaşıldı.

Gösteri yapma hakkı Finlandiya anayasasında yer alıyor, ancak Ceza Kanunu “hakareti” yasaklıyor.

Polis, Erdoğan kuklasının dışında gösterinin barışçıl geçtiğini ve kuklanın kaldırılmasının ardından gösterinin devam etmesine izin verildiğini bildirdi. Polisin verdiği bilgiye göre gösteri sırasında bir kişi Türk Büyükelçiliği’ne çok yaklaşmaktan dolayı para cezasına çarptırıldı.

Komşu ülke İsveç’te Kürt yanlısı bir örgütün ocak ayında düzenlediği gösteri sırasında Stockholm Belediye Binası’nın önüne Erdoğan’ın kuklasını asması Türkiye-İsveç ilişkilerinde gerginlik yaratmıştı.

Bu protesto ile birlikte bir protestocunun Türkiye’nin Stokholm Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakması, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılım teklifini onaylamasını geciktirmesinde önemli etkenlerden biri olmuştu.

Finlandiya’nın NATO üyeliği için onay sürecini başlatan Türkiye Büyük Millet Meclisi teklifi görüşüyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi