Hasan Cemal, HDP’nin teklifini kabul etti

55 senelik gazeteci Hasan Cemal, Emek ve Özgürlük İttifakı protokolünde HDP adına yer alan Yeşil Sol Parti listesinden milletvekili adayı gösterilecek.

Muhabirlik, editörlük, Ankara temsilciliği, genel yayın yönetmenliği ve yazarlık dahil olmak üzere her kademesinde emek verdiği gazeteciliğin Türkiye’deki en kıdemli ve üretken isimlerinden olan T24 yazarı Hasan Cemal, 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili adayı olması için HDP yönetiminden gelen teklifi kabul etti.

Emek ve Özürlük İttifakı’nın çatı partisi olan HDP, hakkında Anayasa Mahkemesi’nde devam eden kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti olarak seçimlere girecek. 55 yıllık gazeteci Hasan Cemal de, Yüksek Seçim Kurulu’na sunulan Emek ve Özgürlük İttifakı protokolünde yer alan Yeşil Sol Parti listesinden milletvekili adayı gösterilecek.

T24’ün aldığı bilgiye göre, Hasan Cemal’e milletvekili adaylığı teklifini, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan götürdü. Siyaset, medya, demokrasi, askeri ve sivil vesayet konularının yanı sıra Kürt sorunu üzerine kitapları, Güneydoğu’dan Bekaa’ya, Kandil’den Avrupa’ya uzanan röportaj ve yazılarıyla da bilinen Cemal, eşi Ayşe Cemal ile birlikte yaptığı değerlendirmenin ardından Buldan’ın ilettiği milletvekili aday adaylığı teklifini kabul etti.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda; çatı parti olan ve seçime Yeşil Sol Parti olarak katılacağını bildiren HDP, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) yer alıyor.

HASAN CEMAL KİMDİR?
Hasan Cemal, 1913’teki Bâbıâli baskınından sonra Osmanlı İmparatorluğu’nu yöneten, “İttihat ve Terakki Cemiyeti triumvirası”ndan Bahriye Nazırı Cemal Paşa’nın beş çocuğunun en büyüğü olan Ahmet Cemal ile Ayşe Bozok’un oğlu olarak, 28 Ocak 1944’te İstanbul Kızıltoprak’ta doğdu. 1965 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (Mülkiye) mezun oldu. Gazeteciliğe 1969 yılında Ankara’da haftalık Devrim dergisinde başladı. Yeni Ortam dergisi, Anka Ajansı ve Günaydın gazetesinde çalıştıktan sonra 1973 yılında Cumhuriyet gazetesine girdi. 1979 – 1981 yılları arasında Cumhuriyet Ankara Temsilciliği yaptı. 1981-1992 yılları arasında Cumhuriyet gazetesini Genel Yayın Yönetmeni olarak yönetti. Cumhuriyet gazetesi Cemal’in yönetimindeyken 1986’da Sedat Simavi Ödülü’nü kazanarak “yılın gazetesi” seçildi.

1992-1998 yılları arasında Sabah gazetesinin birinci sayfa yazarlığını yaptı. 1998’den 2013’e kadar yaklaşık 15 yıl boyunca Milliyet gazetesinde yazdı. Nokta dergisi 1989 Doruktakiler ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti köşe yazısı ödüllerini kazandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2004 yılında da “Araştırma” ödülünü Hasan Cemal’in çalışmalarına verdi.

Harvard Üniversitesi Nieman Gazetecilik Vakfı Louis M. Lyons Gazetecilikte Vicdan ve Dürüstlük Ödülü’nü “hayatı boyunca basın özgürlüğünü savunmak için gösterdiği çaba nedeniyle” 2015 yılında Hasan Cemal’e verdi. Cemal, Türkiye’de bu ödülü alan ilk gazeteci oldu.

28 Şubat 2013’te Milliyet’in manşetinde yayımlanan “İmralı Zabıtları”nın yayınını savunduğu için dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın tepkisine hedef oldu. Milliyet yönetimi, “Başbakan’ı ve medya sermayesini sorgulamaktaki ısrarını” gerekçe göstererek yaklaşık 15 yıldır yazdığı gazetedeki köşesini kapattı.

Milliyet ile yolları ayrıldıktan sonra yaptığı röportajlar ve kaleme aldığı yazılar, bağımsız internet gazetesi T24’te yayımlandı. Türkiye medyasının en etkili, üretken ve ve kıdemli isimlerinden olan Hasan Cemal, Mart 2013’ten beri T24’te yazıyor.

Bir dönem Bilgi Üniversitesi’nde “Medya ve Politika” dersleri veren Hasan Cemal’in yayımlanmış 13 kitabı, tarih sırasıyla şöyle:

– Tank Sesiyle Uyanmak (1986)

– Demokrasi Korkusu (1986)

– Tarihi Yaşarken Yakalamak (1987)

– Özal Hikâyesi (1989)

– Kimse Kızmasın Kendimi Yazdım (1999)

– Kürtler (2004)

– Cumhuriyet’i Çok Sevmiştim (2005)

– Türkiye’nin Asker Sorunu (2010)

– Barışa Emanet Olun (2011)

– 1915: Ermeni Soykırımı (2012)

– Delila – Bir Genç Kadın Gerilla’nın Dağ Günlükleri (2014)

– Çözüm sürecinde Kürdistan Günlükleri (2014)

– Hayat İşte Böyle Geçip Gidiyor (2018)

– Hasan Cemal’in “Zamane Diktatörleri” adını taşıyan basılmamış bir kitabı daha var.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****