Çin’den ABD’ye savaş gemisi tehdidi: “Provokasyonu durdurun, sonuçları ağır olur”

Tayvan'ın Ukrayna gibi olmasından korkuluyor...

Çin, ABD donanmasına ait savaş gemisinin önceki gün tekrar Güney Çin Denizi’ne “hukuksuz” şekilde girdikten sonra dışarı itildiğini iddia etti.

Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, güdümlü füze taşıyan USS Milius adlı muhribin, Paracel adası açıklarındaki bölgeye Pekin yönetiminden izin almadan girdiği savunuldu. Bunun ardından geminin takibe alındığı ve bölgeden çıkarıldığı öne sürüldü.

Bugün yaşanan olayla ilgili açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ABD’den bu tür provokatif eylemleri derhal durdurmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde öngörülemeyen olaylar nedeniyle ciddi sonuçlara katlanmak zorunda kalırlar.

ABD donanmasıysa iddiaları reddederek, savaş gemisinin uluslararası hukuka uygun şekilde görev yaptığını ve dışarı itilmediğini ileri sürdü.

7. Filo’nun sözcüsü Luka Bakic, USS Milius’un “sefer özgürlüğü” kapsamında faaliyet gösterdiğini savunarak burada Çin, Tayvan ve Vietnam’ın uyguladığı geçiş yasaklarına karşı çıktıklarını ifade etti.

Paracel adaları, Güney Çin Denizi’nde 7 kilometrekarelik alana yayılmış 130’a yakın küçük mercan adası ve resiften oluşuyor.

Pekin yönetimi, kontrol noktaları ve askeri karargahlar kurduğu adaların denetimini fiiliyatta elinde tutsa da Tayvan ve Vietnam da bölgede hak iddia ediyor.

Çin ordusu, Cuma günü de aynı savaş gemisinin bölgeye “hukuksuz” giriş yaptığını, bu nedenle dışarı çıkarıldığını öne sürmüştü. ABD donanmasıysa iddiaları yalanlamış, savaş gemisinin uluslararası hukuka uygun biçimde rutin faaliyetler gerçekleştirdiğini savunmuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi