Mülk sahipleri Mağusa Suriçi’nin taş evlerini yok ediyor

Mağusa İnisiyatifi, Suriçi’ndeki bazı taş yapıların sahipleri tarafından çeşitli bahanelerle yıkılarak yerine tarihi dokuya aykırı yapılar inşa edildiğini duyurdu. Mülk sahiplerini ve mimarları uyardı.

HABER MERKEZİ

Mağusa İnisiyatifi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çok yakın bir zamanda oldukça sağlam durumda bir tescilli taş yapı gözlerimizin önünde, ‘kendiliğinden yıkıldı’ yalanıyla yok edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, son birkaç yıl içerisinde Suriçi’nde ekonomik ve fiziksel açıdan önemli gelişmelere tanıklık edildiği vurgulanırken, “ancak taş yapıların parselleri içerisinde yeni yapılar yaratmayı marifet sayanları da üzüntüyle izliyoruz.
Suriçi’ndeki en güzel, en iyi korunmuş ve tarihi yapıların en çok süreklilik gösterdiği bir sokakta gerçekleşen yıkımın kararını ilgili mimar ve mülk sahibinin neye dayanarak verdiğini anlamak mümkün değildir” denildi.

Mağusa Suriçi’nin gelişmesi için en önemli ekonomik kaynağı yaratan KOBİGEM programlarının mevcut yapılara turistik pansiyon işlevi kazandırılması durumunda kaynak verdiğini hatırlatan açıklamada, bu yapının yıkılması ile KOBİGEM’in ekonomik destek için aradığı ön şartın da ortadan kaldırıldığına dikkat çekildi. “Söz konusu tescilli taş yapının yıkımı tam anlamıyla binilen dalı kesmek, altın yumurtlayacak tavuğu katletmektir” ifadelerine yer verildi.

Yine yakın zamanda başka bir parselde oldukça sağlam durumdaki bir diğer taş yapının yıkımı için hazırlıklar yapıldığı yönünde duyum aldıklarını belirten İnisiyatif, bu yaklaşımların “bilinçsizlik ve aymazlıktan” kaynaklandığını vurguladı.

Açıklamada, “Tarihi kentlerde turizmin ne olduğundan, nasıl yapıldığından, çekim yaratan değerlerin neler olduğundan bu kadar habersizseniz neden bu işlere soyunuyorsunuz? Suriçi’nden ekmek yemeye çalışan tüm mimarlara ve mülk sahiplerine sesleniyoruz: Tarihi kentlerde turizmin ne olduğundan habersizseniz Mağusa Suriçi’nde iş yapmaktan ve kentimizin değerlerini yok etmekten bir an önce vazgeçin! Dünya mirası alanı olabilecek nitelikteki tarihi kentimizi mahvetmenize izin vermeyeceğiz!” denildi.

Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi