Fransa’da işçiler genel greve gitti; ülkede akaryakıt sıkıntısı başladı

Fransa’da emeklilik reformuna karşı çıkan çalışanlar, ülke genelinde perşembe günü yine greve gitti. Grev yüzünden, ulaşımda aksamalar yaşanıyor.

Emeklilik reformuna karşı birçok sektörde olduğu gibi rafineri çalışanlarının da iş bırakması nedeniyle ülkedeki akaryakıt istasyonlarının yüzde 13,1’inde hizmet verilemiyor.

Fransa genelinde 34 bölgede akaryakıt sıkıntısı yaşanıyor. Rafineri çalışanlarının grevinden kaynaklanan akaryakıt kıtlığı nedeniyle istasyon girişlerinde uzun kuyruklar oluşmaya başladı.

Ülkedeki akaryakıt istasyonlarının üçte birine sahip TotalEnergies, benzin ve dizel sıkıntısını gidermek için harekete geçtiğini açıklasa da akaryakıt sıkıntısının grevlerin uzaması nedeniyle daha da artması öngörülüyor.

FRANSIZLAR SOKAKLARDA
Ülkede emeklilik reformuna karşı kitlesel grev ve gösterilerin 9’uncusu düzenlenecek. Gösterilere ülke çapında milyonlarca kişinin katılması öngörülüyor.

Grev ve protestolar nedeniyle ulaşım ve enerji dahil birçok sektörde ciddi aksamaların yaşanması bekleniyor.

Başkent Paris’te temizlik işçilerinin iki hafta önce başlattığı grev yüzünden çöpler toplanamıyor.

Paris’te dün akşam reform karşıtı gösterilerde 234 kişi gözaltına alındı. Polis, temizlik işçilerinin grevi yüzünden biriken çöpleri ateşe verenlere müdahale etti.

THY MARSİLYA SEFERİ İPTAL
Türk Hava Yolları (THY), Fransa’nın Marsilya kentindeki hava trafik kontrolörlerinin grevi nedeniyle bugün planlanan seferin karşılıklı iptal edildiğini duyurdu.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne 16 Mart’ta, bir yasa tasarısının Meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan anayasa maddesini tartışmalı emeklilik reformu tasarısı için uygulamaya koyduğunu açıklamıştı.

Karar sonrası ülkede protestolar ve gösteriler düzenlenirken sendikalar, birçok sektörde grevlerin devam etmesi kararı almıştı.

Hükümet, reform kapsamında emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e çıkarmayı hedefliyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gün içinde ülkeni en çok izlenen TF1 Ve France2 haber kanallarının canlı yayında reformla ilgili sorularını yanıtlayacak.

Reform karşıtı parlamenterler yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürecek
Meclis ve Senato’da gerek sağ gerek sol parti üyeleri parlamenterler ise tartışmalı yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için hazırlanıyor.

Anayasa hukuku uzmanlarına göre, Anayasa Mahkemesi yasanın bazı maddelerini iptal etmesi gündeme gelebilir.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi