“Deprem katkısı adı altında maaşlardan kesinti ve ek vergi ile toplanacak para T&T’ye mi gidecek?”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Salahi Şahiner, UBP-DP-YDP Hükümetinin ülkedeki yabancı sermayeye sağladığı yasadışı imtiyazların hızına yetişmekte zorlanıldığını söyledi.

HABER MERKEZİ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Salahi Şahiner yaptığı yazılı açıklamada, UBP-DP-YDP Hükümetinin acıları ve korkuları kullanıp yabancı sermayeyi zengin etmeye çalışılmasının mide bulandırdığını söyledi. Şahiner, yürürlükteki mevzuata, imzalanan sözleşmelere ve “halktan gizlenmeye çalışılan Bakanlar Kurulu kararlarına” göre, vergi bağışlanmasının söz konusu olmadığını söylediği açıklamasında, “T&T ile imzalanan ihale şartnamesinde ne de 2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanmaması kaydıyla çıkarılan Bakanlar Kurulu kararında, bu şirkete vergi muafiyeti sağlanmasına imkân tanıyan yasal bir düzenleme vardır. T&T’ye hiçbir şekilde yasal yönden vergi bağışlaması yapılamayacağı ortada iken hükümet yetkililerinin bu ısrarlı çabalarının altında hangi hesaplar ve kirli planlar vardır?

150 TL için asgari ücretlinin boğazına sarılan, maaş kesintisi için kamu çalışanlarının yakasına yapışan, bu ülkede var olmaya çalışan üretici, esnaf, sanayici ve özel sektöre ek vergi mükellefiyetler getiren Hükümet, acaba buradan elde ettiği geliri T&T ye mi peşkeş çekecektir? Ya da peşkeş çekilmesi için kılıf mı aramaktadır?” ifadelerine yer verdi.

CTP’li vekilin açıklamasının tam metni şöyle:

“Deprem katkısı adı altında maaşlardan kesinti ve ek vergi ile toplanacak para Emrullah Turanlı’nın direktör olduğu T&T’ye mi gidecek?
Hükümet’in depremde yaşanan acıları, korkuları kullanıp yabancı sermayeyi zengin etmeye çalışılması mide bulandırıyor.

UBP-DP-YDP Hükümetinin ülkemizdeki yabancı sermayeye sağladığı yasadışı imtiyazların hızına yetişmekte biz bile artık zorlanıyoruz. Yasa tanımazlık, usulsüzlük ve rant konusunda hükümet, kantarın topuzunu iyice kaçırmıştır. Bunun adı bir gün AKSA olmaktadır, diğer gün T&T.
Hükümet mecliste Emrullah Turanlı’nın şirketinin temsilcisi gibi davranıyor, “sözde” haklarını savunuyor.

Hükümet yetkililerinin meclis kürsüsünden yapmış olduğu açıklamalar ise hem bir itiraf hem de bir yasadışı vergi affına kılıf arayan yabancı şirket temsilcilerini andırmaktadır. Hükümet aleni bir şekilde, devletin kasasından alıp nasıl T&T’nin kasasına koyarımın hesabını yapmakta bunu yaparken de halkın yüzüne baka baka yalan söylemekten utanmamaktadır.
Yürürlükteki mevzuata, imzalanan sözleşmelere ve halktan gizlenmeye çalışılan Bakanlar Kurulu kararlarına göre hiçbir şekilde vergi bağışlanması getirilemez.

T&T şirketinin üstleneceği sorumluluklar, “Ercan Havaalanının İşletme Hakkının Devredilmesine İlişkin İhale Şartnamesi”nde ve akabinde ilgili şirketle imzalanan sözleşmelerde ve eklerinde açık bir şekilde yazmaktadır. İhale şartnamesine göre:
İlgili şirket havaalanın yapım aşamasında yaptığı bütün yatırımların uluslararası havacılık anlaşma standart ve kriterlerine (IATA, ICAO, ECAC, EUROCONTROL) uygun bir şekilde yapmak ZORUNDADIR.
Bu işe ait ilgili mevzuat ile tanınan muafiyetler dışındaki her türlü vergi, resim, harç ve diğer masraflar Görevli Şirket(T&T) tarafından karşılanacaktır.

İşletme döneminde; hava seyrüsefer aksaklıkları, bakım, onarım, ilave güvenlik tedbirleri ve benzeri nedenlerle oluşacak gelir kaybı, zarar, ziyan; İdareden TALEP EDİLEMEZ.

Bununla birlikte 23 Haziran 2016 tarihinde alınan ancak kamuoyundan gizlenmek için “Resmi Gazetede yayımlanmaması kaydıyla” çıkarılan bir Bakanlar Kurulu kararında, T&T Direktörü Emrullah Turanlı tarafından verilen imzalı taahhütle Ercan Havalimanı Avan projesi değiştirilmiş ancak KKTC Devletine ek bir mali külfet getirilmeyeceği koşulu açık açık yazılmıştır. Turanlı, kazanmış olduğu ihalede devletle bir anlaşma imzalamış ve projeyi büyüterek, değiştirilmiş projenin uygulanması için devletten ek bir süre veya ücret talep etmeyeceğini taahhüt etmiştir.

Özetle ne T&T ile imzalanan ihale şartnamesinde ne de 2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanmaması kaydıyla çıkarılan Bakanlar Kurulu kararında, bu şirkete vergi muafiyeti sağlanmasına imkân tanıyan yasal bir düzenleme vardır. T&T’ye hiçbir şekilde yasal yönden vergi bağışlaması yapılamayacağı ortada iken hükümet yetkililerinin bu ısrarlı çabalarının altında hangi hesaplar ve kirli planlar vardır?
150 TL için asgari ücretlinin boğazına sarılan, maaş kesintisi için kamu çalışanlarının yakasına yapışan, bu ülkede var olmaya çalışan üretici, esnaf, sanayici ve özel sektöre ek vergi mükellefiyetler getiren Hükümet, acaba buradan elde ettiği geliri T&T ye mi peşkeş çekecektir? Ya da peşkeş çekilmesi için kılıf mı aramaktadır?”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi