Araştırma: Suriye’de 10 kişiden dokuzu, savaşın başından bu yana çok defa yer değiştirmek zorunda kaldı

Suriye’de iç savaş 12’inci yılına girerken yaklaşık 1,8 milyon insanın ülke içindeki bin 420 tane kampta yaşamak zorunda kaldığı belirtildi.

Yapılan yeni bir araştırma, Suriye’nin kuzeydoğusunda kamplarda kalan 10 kişiden dokuzunun birden fazla kez yer değiştirmek zorunda kaldığını gösterdi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Action for Humanity isimli kuruluşun hazırladığı rapor, Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden ağır bir şekilde etkilenen Suriye’de kamplarda yaşayan kişilerin yüzde 98’inin güvenli barınma alanını kaybettiğini gösterdi.

Ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalan 263 aileyle yapılan anket sonucu, ülke içinde yer değiştiren ailelerin yüzde 92’sinin savaşın başından bu yana birden fazla kez evsiz kaldığı tespit edildi. İncelenen ailelerin üçte ikisi dört ya da beş kez kaldıkları yeri değiştirmek zorunda kaldığını, yüzde 23’ü ise en az sekiz kere yer değiştirdiklerini söyledi.

Hâlihazırda yer değiştirmek zorunda kalan ailelerin yanı sıra ise Kahramanmaraş merkezli depremler Suriye’de yaşayan çok sayıda insan için kaldıkları yerleri kaybetmelerine sebep oldu.

Action for Humanity için Suriye’de çalışan Hani Habbal, durumu şöyle özetledi:

“Birçok insan evini birden fazla kez kaybetti. Savaş başladığında, Şam ve Dara’da, tüm ülkede insanlar savaş kendi yaşadıkları yere sıçradığında şehir değiştirdi. Halep, Rakka gibi yerlere kaçtılar. Daha sonra savaş genişleyince İdlib’e gittiler. Savaş buraya da ulaşınca buradan da kaçtılar.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi