Bolsonaro’dan Suudi Arabistan’dan hediye edilen 3.2 milyon dolar değerindeki mücevherlerle ilgili ifade vermesi istendi

Brezilya eski başkanı Bolsonaro’nun saat, kalem ve çeşitli lüks ürünleri hediye olarak sakladığı, vergi kurumlarına bildirmediği belirtildi.

Eski devlet başkanı Bolsonaro’dan, Suudi Arabistan’dan kendisine hediye edilen ve ülkeye döndüğünde resmi olarak bildirmediği 3.2 milyon dolar değerindeki mücevherlerle ilgili ifade vermesi istendi.

AFP’nin aktardığı habere göre, 2021’in Ekim ayında bir Maden ve Enerji Bakanlığı yetkilisinin sırt çantasında 3.2 milyon dolar değerinde mücevher bulunmuştu. Soruşturma başlatılan olayda çantasında mücevherler bulunan bakanlık yetkilisi, Orta Doğu’ya yaptığı resmi bir ziyaretten dönüyordu.

Eski Maden ve Enerji Bakanı Bento Albuquerque, Brezilya basınına yaptığı açıklamada başka bir çantada ise lüks İsviçre markası Chopard’dan bir kalem ve saat bulunduğunu söyledi. Söz konusu çantanın hükümet heyeti tarafından havalimanında kayda geçirilmediği belirtildi.

Bolsonaro’nun saat, kalem ve çeşitli lüks ürünleri hediye olarak sakladığı, vergi kurumlarına bildirmediği öğrenildi.

Bolsonaro ise avukatı Frederick Wassef aracılığıyla söz konusu mücevherlerin bildirildiği ve konuya dair herhangi bir usulsüzlük olmadığı savunmasında bulunmuştu.

Brezilya’da hükümetin kasasını denetleyen Federal Sayıştay’da (TCU) yargıç geçen hafta Bolsonaro ve Albuquerque’den mücevherlerin kişisel hediye mi yoksa ulusa hediye mi olduğu ve neden düzgün bir şekilde beyan edilmediği konusunda müfettişlere ifade vermelerini istedi.

Bolsonaro’nun avukatları, bir karar verilene kadar hediyelerin mahkemenin gözetimine bırakılmasını istedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi