TikTok, 18 yaş altı kullanıcılarına zaman sınırlaması getirdi
Çinli şirketin sahibi olduğu TikTok, Çin'de Douyin adıyla biliniyor ve çocuklar için Batı'da mevcut olandan çok farklı bir deneyim sunuyor. Örneğin, 14 yaşından küçük çocuklar için günlük kullanım 40 dakika ile sınırlı ve akşam 10.00 ile sabah 6.00 saatleri arasında çocukların erişimine kapalı.
Sosyal medya platformu TikTok, maruz kaldığı eleştirileri yatıştırmak amacıyla, çocukların uygulamada geçirdikleri süreyi azaltmak için yeni bir özellik getirdi.
Şirket, 18 yaşın altındaki kullanıcılar için günlük bir saatlik ekran süresi sınırı belirleyeceğini duyurdu.
TikTok’un Güven ve Güvenlik Başkanı Cormac Keenan, bir blog yazısında “60 dakikalık sınıra ulaşılırsa, gençlerden izlemeye devam etmek için bir şifre girmeleri istenecek ve bu süreyi uzatmak için aktif bir karar vermeleri gerekecek” dedi.
13 yaşın altındaki kullanıcılar içinse, ilk bir saatin bitiminden sonra bir ebeveyn veya vasinin 30 dakikalık ek izleme süresine izin vermek için bir şifre girmesi gerekecek.
TikTok, son derece bağımlılık yaratan algoritması nedeniyle şiddetli eleştirilere maruz kalıyor. Çocuk psikologları ve aktivistler platformu “kokaine” benzetiyor ve eleştirilerde TikTok’un yeterince önlem almadığı vurgulanıyor.
Gençler TikTok’ta her 3 dakikada bir zararlı içerik görüyor
Dijital Nefretle Mücadele Merkezi Başkanı Imran Ahmed, Tiktok’un algoritmasının bağımlılık yapmasının yanı sıra gençler için de tehlikeli olduğunu düşünüyor.
Euronewes’e konuşan Ahmed, “Bu önlem, memnuniyetle karşılanmakla birlikte, ciddi bir yaranın üzerindeki yara bandıdır” dedi.
13 yaşındaki bir çocuğun iki buçuk dakika içinde platformda kendine yeni bir hesap açabildiğine dikkat çeken Ahmed, asıl ciddi yaranın platformun bu çocuklara gönderdiği “kendine zarar vermeye yönelten” içeriklerin psikolojileri üzerinde yarattığı etki olduğunu belirtti.
Merkezin son raporuna göre, yeme bozukluğu olan 13 yaşındaki çocukların davranışlarını taklit eden test hesaplarına her 39 saniyede bir zararlı içerik sunuldu.
TikTok’un Avrupa genelinde 150 milyondan fazla kullanıcıya ulaştığı ve bölgede iki veri merkezi daha açmayı planladığı göz önüne alındığında, platformla ilgili inceleme talebi artıyor.
ÇİN’İN TİKTOK’U BATI’DAKİ UYGULAMADAN ÇOK FARKLI
Çinli ByteDance şirketinin sahibi olduğu TikTok, Çin’de Douyin adıyla biliniyor ve çocuklar için Batı’da mevcut olandan çok farklı bir deneyim sunuyor.
Örneğin, 14 yaşından küçük çocuklar için günlük kullanım 40 dakika ile sınırlı ve akşam 10.00 ile sabah 6.00 saatleri arasında çocukların erişimine kapalı.
Ahmed’e göre bu durum Batı’daki yasa koyuculara bir uyarı sinyali göndermeli: “Bu bize bir mesaj gönderiyor. Çin tehlikeli bir platform ihraç ettiğini biliyor. Algoritmalarının çocuklara zarar verebileceğini biliyor. Bunu yapmayı seçiyor.”
Çocukları çevrimiçi zararlardan nasıl koruyabiliriz?
Psikolog ve Internet Matters (Internet Önemlidir) adlı sivil toplum kuruluşunun temsilcisi Dr. Linda Papadopoulos’a göre, genç nesillerin çevrimiçi dünyada doğduklarını ve ebeveynlerin genellikle yetişme telaşı içinde olduklarını kabul etmemiz gerekiyor.
“Bir telefonu teslim etmek, tüm dünyaya erişim vermek gibidir, değil mi? Çocuğunuzun bir rehberlik hissi olmadan sokakta yürümesine izin vermezsiniz. Burada da rehberliğe ihtiyaçları var” diye görüş bildiren Papadopoulos, ebeveynlerin platformları tanıyarak anlamaya çalışmalarının ve çocuklarıyla yarı yolda buluşmalarının faydalı olacağına inanıyor.