Almanya, İran’dan zehirlenen kız öğrencilerle ilgili vakaların aydınlatılmasını istedi

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İran’ın çeşitli şehirlerindeki okullarda yaklaşık 3 aydır görülen toplu zehirlenme vakalarının aydınlatılması için Tahran yönetimine çağrıda bulundu.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Baerbock, İran’daki okullarda zehirlenen kız öğrencilerle ilgili haberlerin “şok edici” olduğunu bildirdi.

Alman bakan, “Gerek Tahran’da gerek ülkenin kuzeybatısındaki Erdebil’de kızlar okula korkusuzca gidebilmeli. Bu onların en temel hakkı. Zehirlenme vakaları açıklığa kavuşturulmalı.” dedi.

Tahran’ın Cemşid Şarmehd adlı İran asıllı bir Alman vatandaşını idam cezasına çarptırmasının ardından Alman Dışişleri Bakanlığı, geçen ay iki İranlı diplomatı ‘istenmeyen adam’ ilan ederek sınır dışı etme kararı almıştı.

ERDEBİL’DE 400’DEN FAZLA KIZ ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ
İran’da son dönemde kız öğrencilerin eğitim aldığı okullarda zehirlenme vakalarında ciddi artış yaşandı. Geçtiğimiz üç ay içinde farklı okullara yüzlerce genç kız, sınıflarına yayılan ve zehirli olduğu düşünülen dumanlardan etkilendi, bazıları hastaneye kaldırıldı.

Ülkede yaklaşık 30 okulu içeren “kasıtlı saldırılar” yapıldığı belirtiliyor. Saldırılar, 1979 İran İslam Devrimi’nden bu yana “daha önce hiç karşılaşılmamış bir şekilde kız çocuklarının eğitim almak istedikleri için zehirlenebileceği” korkusunu arttırdı.

İran’ın çeşitli şehirlerindeki okullarda yaklaşık 3 aydır görülen toplu zehirlenme vakalarıyla ilgili araştırmalar sürerken Erdebil eyaletinde 400’den fazla kız öğrencinin daha zehirlendiği bildirildi.

“Asriran” internet sitenin haberine göre, Erdebil Tıp Bilimleri Üniversitesi Rektörü Ali Muhammediyan dün eyaletteki 11 okulda 400’den fazla kız öğrencinin zehirlendiğini belirtti.

Muhammediyan, 302 öğrencinin birkaç saat içinde ilk tedavilerinin ardından taburcu edildiğini, 100 öğrencinin ise müşahede altında tutulduğunu aktardı.

Öğrencilerin durumlarının iyi olduğunu kaydeden Muhammediyan, gerekli müdahalenin yanı sıra tetkiklerin de yapıldığını ve detaylı bilginin daha sonra kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.

İÇİŞLERİ BAKANI GÖREVLENDİRİLDİ
İran’da 30 Kasım 2022’den bu yana okullardaki toplu zehirlenme vakaları dikkati çekiyor. Kum, Loristan, Tahran, Erdebil, Kirmanşah, Simnan, Mazenderan, Çaharmahal ve Bahtiyari, Elborz ve Rezevi Horasan eyaletlerinde 3 ayda yaklaşık 2 bin öğrencinin zehirlendiği tahmin ediliyor.

Tahran’da önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında şüpheli zehirlenme olaylarını araştırmak üzere İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi görevlendirildiği bildirilmişti.

Meclis Eğitim, Araştırma ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Alirıza Monadi Sefidan ise, “Yapılan takip ve test sonuçlarına göre, okullarda kullanılan zehirde N2 (diazot) gazının bulunduğu tespit edildi.” açıklamasında bulunmuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi