Oktay Kayalp: “Hakkımızı helal etmiyoruz”

Mağusa'nın beş dönem belediye başkanlığını yapan CTP'li Oktay Kayalp, Türkiye basınına konuştu.

Oksijen’den Mine Şenocaklı’ya açıklamalarda bulunan Mağusa eski belediye başkanı Oktay Kayalp, “İmar affı çıkaran siyasi erkin hiç mi suçu yok? Cumhurbaşkanı Adıyaman’da helallik istemiş. Peki Türkiye halkı hakkını helal edecek mi? Biz etmeyeceğiz” dedi. Oktay Kayalp’in ailesinden de ikisi çocuk, üç kişi Isias Otel’in enkazı altında kalarak yaşamını yitirdi.

Şenocaklı’nın kalemine aldığı yazı şöyle:

“Bu acı toplumda çok ciddi bir travma yarattı. Bir kentin üzerine ölü toprağı ancak böyle atılır” diye giriyor söze Oktay Bey ve devam ediyor:

“Şu anda Mağusa’da insanlar gülmüyor, ‘Nasılsın?’ sorusunun karşılığında ‘İyiyim’ diyebilen tek kişi bulamazsınız. Barlar, kafeler, restoranlar kendiliğinden kapandı. Bizdeki toplumsal saygı üst düzeydedir. Mağusa’da hayatın tadı kaçtı. Artık sadece acı var!” Biraz ara veriyor sözlerine, sonra devam ediyor:

“Biz çocuklarımızı molozların altından değil, tozun toprağın içinden aldık. Önce bir apartman yapmışlar. Sonra üzerine üç kat daha yük bindirmişler, kolonları kesmişler, otele dönüştürmüşler. Peki müteahhit suçlu da, buna izin verenler, göz yumanlar değil mi? İmar affı çıkaran siyasi erkin hiç mi suçu yok? Cumhurbaşkanı Adıyaman’da helallik istemiş. Peki Türkiye halkı hakkını helal edecek mi? Biz etmeyeceğiz!

Bir inşaat yapılırken ruhsatlandırmanın bir sürü aşaması vardır. Belli ki o binaların denetimi yapılmamış. Ya da birilerine göz yumulmuş!”

Peki Mağusa’da işler böyle yürümüyor mu? Cevabı çok net:
“Asla… Bizde böyle bir şeyin olması mümkün değil. Çünkü bizde mimar ve mühendislik odaları, belediye ve şehir planlama dairesi hep birbirini denetler. Bizim toplumda vatandaş da yanlışı hemen ihbar eder. Çünkü kendi can güvenliğinin tehlikede olduğunu bilir… Ama maalesef düne kadar, İmar Yasası ve Kıbrıs Türk Mimar-Mühendis Odaları Birliği Yasası’nın değişikliğiyle ilgili bu hükümet bir öneri getirdi. Yapacağı şuydu: Devlet binalarının denetimden çıkarılması. Ve daha dün geri çektiler meclisten! Çünkü kamuoyu bu depremden sonra hükümete çok yüklendi.”

Merak ediyorum, “Neden devlet binaları denetimden çıkartılmak istendi?” diye soruyorum. İşte cevap:
“Çünkü Tayyip Bey Lefkoşa’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin küçük bir benzerini yaptırıyor izinsiz. Onu aklamak için! Bu yasayla onu kurtaracaklardı. Türkiye kamuoyu bilmez, ama kendine ‘AKP’nin Kıbrıs ayağı’ diyen bir hükümet var Kıbrıs’ta.” Son bir sözü daha var: “Kıbrıs halkının tek isteği sorumluların kim olursa olsun, bulunup cezalandırılmasıdır!”.

Bugün Kıbrıs

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi