Reuters analiz: “Erdoğan sonrası Türkiye, yeniden kabul görebilir”

Altılı Masa’nın Avrupa Birliği Gümrük Birliği’ni genişletmeye bağlı olacağı belirtiliyor. Reuters'te yer alan analize göre muhalefetin başa geçmesiyle birlikte yeniden görüşmelere başlanabileceği kaydediliyor.

İngiliz haber ajansı Reuters, Hugo Dixon imzalı analizinde “Erdoğan sonrası Türkiye, yeniden kabul görebilir” başlığıyla bir makale kaleme aldı. Makalede, Erdoğan’ın enflasyonu tırmandıran ekonomi siyasetleri nedeniyle “yatırımcıların son yıllarda Türkiye’den uzak durduğu” ve “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlaştıkça ülkenin Batı ile ilişkileri kötüleştiği” vurgulandı. Devamında ise “Bu ayki ölümcül depremden sonra daha olası hale gelen seçimlerde muhalefetin kazanması tüm bunları değiştirebilir. Erdoğan’ın kaybettiği senaryoyu düşünelim” ifadeleri yer aldı.

“AB ve Amerika anlaşılır bir şekilde Erdoğan sonrası dönemin fırsatları hakkında şimdilik hiçbir şey söylemiyor.” denilen makalede, yine de Erdoğan’ın kaybetmesi halinde “Türkiye’nin yeniden (Batı ittifakına) nasıl kabul edileceğini düşünmek için çok erken olmadığı” belirtiliyor.

Reuters analizinde, “Sadakat Sınamaları” başlığını taşıyan ara başlıkta, “Yeni bir hükümet hem AB hem de ABD ile daha yakın ilişkiler kurmak için iyi bir konumda olacaktır. Demokrasiye olan bağlılıkları ve İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin onaylamaları da bu yolu kolaylaştıracaktır” cümleleri yer alıyor.

“AK Parti’ye meydan okuyan altılı koalisyonun” olarak tanımlanan Altılı Masa için, “Ayrıca (muhalefet koalisyonunun iktidarı) Türkiye’nin NATO ittifakının sadık bir üyesi olduğunu da açıkça ortaya koyacaktır. Erdoğan’ı İsveç ve Finlandiya’nın transatlantik savunma paktına üyeliğini engelleme kararı kendisinin sadakatini şüpheye düşürdü” denildi.

Makalede yer alan “Bu politikalar Batı’dan yatırım akışına yol açabilir ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yeni bir ticaret ve iklim anlaşmasının önünü açabilir.” ifadeleri de yer aldı.

Makalede, “Amerika ve AB ayrıca altı partili koalisyonun Rusya’nın askeri açıdan faydalı teçhizat ithal etmesine yardımcı olan şirketlere baskı yapmasını isteyecektir.” denilerek, “Erdoğan hükümeti yaptırımların ihlal edildiğine dair kanıt bulması halinde harekete geçeceğini söylese de yeni bir hükümet muhtemelen daha istekli bir şekilde işbirliği yapacaktır.” ifadeleri yer aldı.

Üst düzey ABD’li yetkililerin Türkiye ziyaretinde gösterdiği “yaptırım sopası” da hatırlatılan makalede “Erdoğan’ın Putin’le yaptığı anlaşmalar konusunda çok az şeffaflık olduğu” belirtiliyor. Rusya’nın “Türkiye’ye borç veren ‘dost’ ülkelerden biri olup olmadığının sorgulanması gerektiği” belirtiliyor.

Ayrıca ABD’nin Altılı Masa’nın iktidarda olduğu bir Türkiye’yi “Çin’e karşı bir denge unsuru olacağı” ifade ediliyor.

Ekonomi politikaları için “Türkiye bir mali krizle karşı karşıya kalırsa, döviz kredisi için Uluslararası Para Fonu’na (IMF) başvurabilir. Altı partili koalisyonun daha fazla ekonomik güvenilirlik kazanmak için muhtemelen bunu önceden yapması gerekir.” ifadeleri kullanıldı.

Makalede ayrıca “Muhalefetin önerdiği ekonomik reformlar kısa vadeli acılar getirebilir.Uluslararası yatırımcılar, Türkiye’nin gerekli ilacı yutacak mideye sahip olduğundan emin olana kadar kenarda oturabilirler.” sözleri yer aldı.

Makalede Altılı Masa’nın Avrupa Birliği Gümrük Birliği’ni genişletmeye de bağlı olacağı belirtiliyor. “AB’nin Erdoğan’ın artan otoriterleşme” nedeniyle geri durduğu belirtilirken muhalefetin başa geçmesiyle birlikte “yeniden görüşmelere başlayabileceği” kaydediliyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi