Güneyin yeni başkanı Hristodulidis konuşmasında Kıbrıslı Türklere seslendi
"Kıbrıs Cumhuriyeti"nin yeni Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, güneydeki Meclis'te düzenlenen yemin töreninde yaptığı konuşmada, tüm Kıbrıslıların çıkarlarına hizmet edeceğini söyledi.
Temsilciler Meclisinde düzenlenen yemin töreni sonrası Meclis kürsüsünden milletvekillerine seslenen Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis “sadece kamu yararını, Kıbrıs’ı, harika vatanımızı düşünerek ilerleyeceğini ve Tüm Kıbrıslıların Cumhurbaşkanı olacağım” mesajını verdi.
Yeni Cumhurbaşkanı, “Kıbrıs halkının seçimlerde bana verdiği yetki ve meşruiyete saygı duyarak, ülkenin yönetimini devralmaya hazır olduğumu beyan ederim. Gurur, huşu ve kararlılıkla üstlendiğim ağır tarihi sorumluluğun tamamen farkındayım” dedi.
Kıbrıs Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Kıbrıs sorununa atıfla Hristodulidis, “Bu Mecliste Kıbrıslı Türk milletvekilleri için ayrılan boş sıralar, Devletimizin maruz kaldığı saldırıya tanıklık eden birçok kanıttan biridir. Bu barış ve güvenlik koşullarının gerçek anlamda tesis edilmesine ve aynı zamanda tüm Kıbrıslıların temel özgürlüklerinin ve insan haklarının uygulanmasına izin vermeyen bir saldırıdır” dedi.
“KIBRIS’IN ORTAK VATAN HALİNE GELMESİ EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİM”
Ardından da şunları ekledi: “Bugün sizlerin huzurunda, en önemli önceliğimin Kıbrıs sorununda mutabık kalınan çerçevede çözüme kavuşturulması ve böylece ülkemizin yeniden birleşmiş, özgür, modern bir Avrupa devleti, hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm meşru vatandaşları için refah ve güvenliğin hüküm sürdüğü ortak bir vatan haline gelmesi olduğuna dair taahhüdümü yinelemek istiyorum. Elbette yanılsama içinde değilim. Aynı güvencenin, saygıyla andığım tüm seleflerim tarafından da verildiğini biliyorum: İlk Cumhurbaşkanı, Başpiskopos Makarios, Spyros Kyprianou, George Vassiliou, Glafkos Clerides, Tassos Papadopoulos, Demetris Christofias ve görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades bu taahhütte bulunmuşlardı. Hepsi, tüm kalpleriyle istemelerine rağmen, ülkemiz için samimi özgürlük ve yeniden birleşme vizyonuna ulaşamadan Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldılar. Çünkü Türk tarafının talepleri bizim sınırlarımızın ötesinde, demokrasi ve insan haklarının modern, demokratik bir ülkeye ve vatandaşlarına sunduğu vizyona aykırıydı. İki bölgeli iki toplumlu federasyonun tarihî uzlaşısından sonra bile yıllar boyunca tarafımızdan verilen tavizlere rağmen, Türk maksimalizmi, ülkenin tüm meşru sakinlerinin çıkarlarını koruyacak şekilde hiçbir çabanın başarıya ulaşmasına izin vermemiştir; bu, tarafımızın hata ya da ihmalden azade olduğu anlamına gelmez.”
“ARADIĞIMIZ ÇÖZÜM TÜM KIBRISLILARIN ÇIKARLARINA HİZMET EDECEK”
Hristodulidis şunları da vurguladı: “Geçen hafta Kıbrıslı Türk liderle ilk gayriresmî görüşmemi gerçekleştirdim ve kendisine mevcut durumun Kıbrıs sorununa çözüm olamayacağı ve iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çözümü arayışına yönelik üzerinde mutabık kalınan çerçeve temelinde diyaloğun yeniden başlaması için gerekli koşulların yaratılması amacıyla elimden gelen her şeyi yapacağıma dair net tutumumu ifade ettim. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Özel Temsilcisine de diyalog konusundaki samimi arzumu ilettim. Önümüzdeki günlerde, seçim öncesi dönemde dillendirdiğim pozisyonlar temelinde, çıkmazı kırmak için, her zaman BM Genel Sekreterinin iyi niyet misyonu bağlamında, AB’nin en üst düzeyde belirgin bir katılımı için girişimlerde bulunacağım. Bugün Temsilciler Meclisi kürsüsünden Kıbrıslı Türklere de seslenerek, aradığımız çözümün tüm Kıbrıslıların çıkarlarına hizmet edeceği mesajını veriyorum; çünkü hepimizin güvenliği ve refahı, dikenli teller ve işgalci ordular olmadan, yabancı garantiler olmadan ortak vatanımızda barış içinde yaşama tahayyülü temelinde iç içe geçmiş ve birbirine bağlıdır. Kum üzerine bina inşa etmeden çocuklarımızın geleceğini güvence altına almanın tek yolu budur.”
“AKLIMIZDAKİ BÜYÜK RESİMDE TÜRKİYE’NİN DE YERİ OLABİLİR”
Hristodulidis ayrıca Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte Kıbrıs Cumhuriyeti’nin büyük Avrupa ailesi içerisinde ortak evimiz haline dönüşeceğini de sözlerine ekleyerek enerji konusunda şu mesajları verdi: “Kıbrıs Cumhuriyeti enerji programını egemenlik hakları temelinde geliştirecek ve uygulayacaktır. Ülkemizin enerji planı kimseye karşı değildir ve bu konuda özellikle Türkiye’ye atıfta bulunuyorum. Aklımızdaki büyük resimde Türkiye’nin de bir yeri olabilir. Bunun gerçekleşmesi için Türkiye’nin gerekli iradeyi göstermesi, uluslararası hukuka saygı göstermesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmektedir ki bu yükümlülükler aynı zamanda Avrupa Birliği’ne karşı olan yükümlülüklerdir. İdeolojiye dayalı modası geçmiş kavramların yanı sıra revizyonist ve yayılmacı politikaların sürdürülmesi, sadece Kıbrıs için değil, aynı zamanda daha geniş bir bölge ve AB’nin çıkarları için de bir engel teşkil etmektedir.”
“MECLİSİN ROLÜNE TAM ANLAMIYLA SAYGI GÖSTERİLECEK”
Hristodulidis Temsilciler Meclisine hitaben şunları söyledi: “Sizi temin ederim ki, yarının Kıbrıs’ına ilişkin vizyonum bağlamında, kamu çıkarının sesi ve koruyucusu olarak Temsilciler Meclisinin rolüne tam anlamıyla saygı gösterilecek ve katalizör olacaktır. Ulusal sorunumuzun yarası hâlâ açıkken ve Kıbrıs halkı temel özgürlüklerinden ve insan haklarından tam anlamıyla yararlanamıyorken, devleti, güvenliği, ekonomik büyümeyi ve sosyal refahı tesis etme ve savunma çabalarında muazzam zorluklarla karşılaştık. Türk istilâsının ve devam eden işgalin trajik sosyo-ekonomik ve siyasî sonuçlarına rağmen Cumhuriyetimiz, vatandaşlarının gösterdiği direnç, azim ve dayanıklılık ile siyasî liderliğin uluslararası toplum tarafından güçlü bir şekilde tanınmak için verdiği mücadeleler sayesinde ayakta kalmıştır ve bu mücadele Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne katılımı ve ekonomisinin Avro Bölgesi’nin çekirdeğine dâhil edilmesiyle güçlenmiştir”.
Kıbrıs’ın siyasî yaşamına getirmeyi amaçladığı bir dizi yeniliğe değinen Hristodulidis, hükûmetin yasama programını sunmak üzere Temsilciler Meclisine yıllık olarak hitap edeceğini açıkladı. Aynı zamanda Temsilciler Meclisi Başkanı ve Meclisteki partilerin liderleri ile toplantılar düzenlenecek ve yeni Hükûmet, Temsilciler Meclisi ile istişare halinde, bir iç kontrol mekanizması olacak olan İç Kontrol ve Etik Birimi’nin kurulmasına öncelik verecek.
Ulusal Konseyi yakında toplamayı planladığını kaydeden Hristodulidis, konuşmasında Kıbrıs’taki üç dini grubun temsilcilerine atıfta bulunarak “onların kaygı ve beklentileri bizim de kaygı ve beklentilerimizdir” dedi. Ayrıca yurt dışındaki Kıbrıslılara da iş birliği mesajı gönderdi.
Hristodulidis Meclis kürsüsünden Kıbrıs’ın uluslararası toplum, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, komşu ülkeler ve önümüzdeki dönemde ziyaret edeceği Yunanistan ile gelecekteki ilişkilerine yönelik vizyonuna değindi. Nikos Hristodulidis ülkenin Batı yönelimini bir kez daha teyit etti ve hükûmetinin ekonomi, adalet, yerel yönetim, sağlık, eğitim ve ulaşım alanlarındaki önceliklerine değindi.
Göç konusunda ise Hristodulidis şunları kaydetti: “Son yıllarda iltica ve göç sisteminde önemli iyileştirmeler yapıldı. Ancak sorun devam etmektedir ve Kıbrıs’ın büyüklüğüyle orantısızdır. Çabalarımız, geri dönüşleri arttırmak amacıyla iltica başvurularının işleme alınmasını hızlandırmaya odaklanacaktır. Sorunun özü, Türkiye’nin insanî acıları araçsallaştırmasının yanı sıra, Kıbrıs’ın cazip bir göç destinasyonu olduğu izleniminde ve yeniden değerlendirilmesi gereken bir sübvansiyon politikasında yatmaktadır. Tüm uluslararası yükümlülüklerimize saygı göstererek bunu değiştirmeye çalışacağız”.